Узбекистан: Най-дълго държaният в затвора журналист в историята е свободен

Споделете статията:

Правителството на Узбекистан освободи един от най-дълго държаните политически затворници в света. 64-годишният Юсуф Ружимурадов остана в затвора в продължение на 19 години, заради издаването на независимия вестник „Ерк“(Свобода)., съобщиха от латиноамериканската медиа Telesur.

Евразийската дивизия на Комитета за защита на журналистите, CPJ, публикува на страницата си в Туитър: „Радвам се да чуя, че журналистът Юсуф Ружимурадов беше освободен от затвора“

Смятан за заплаха за властта поради критичната си позиция по отношение на правителството , Ружимурадов е осъден заедно с редактора си, Мохамад Бекянов, по обвинение в издаването и разпространението на забранен вестник, за който се смята, че е изиграл важна роля при свалянето на правителството.

Двамата са осъдени на 15 години лишаване от свобода през 1999 г., като и присъдите им са били произволно удължени поради „нарушаване на затворническите правила”. И двете медийни личности са били в изгнание, преди да бъдат отвлечени през 1999 г. в Украйна и са били измъчвани многократно, до връщането си в Централна Азия.

Дъщерята на Ружимурадов, Агил Бекян, която живее в Съединените щати, написа на страницата си във Facebook: „Много съм щастлива да кажа на всички, че баща ми е на свобода,  но в същото време съм изключително ядосана от  факта, че той загуби 18 години от живота си за нищо! “

Стив Сердлоу, репортер за Централна Азия на  Human Rights Watch, заяви в изявление: „Днес за семейството на Юсуф, за него и за нас е невероятен момент. Няма съмнение, че подобно развитие за политическите затворници е било немислимо,  когато бившият президент Каримов беше жив.“

През февруари почти 12 групи за защита на правата на човека призоваха  властите на Узбекистан да освободят журналистите. Особено силно се застъпи Бобомурод Абдулаев, който бе задържан през септември, поради упражняване правото си на свобода на изразяване.

„В момент, когато узбекското правителство изглежда предприема стъпки за реформиране на страховитите служби за сигурност в страната, съобщенията за задържането на журналисти трябва  да доведат до незабавно разследване и решаващо публично осъждане“, каза Сърдълоу.

Няколко групи поискаха в петиция освобождаването на медийните затворници, включително Амнести интернешънъл, Асоциацията за човешки права в Централна Азия, Защитниците на гражданските права, Комитета за защита на журналистите, Freedom House, Human Rights Watch, Международното партньорство за човешки права (IPHR) Норвежкия хелзинкски комитет, Репортери без граници, Свобода сега, ЧЛЕН 19 и Узбекско-Германският форум за правата на човека., припомнят от изданието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.