Ужас при щурмуването на Райхстага от демонстранти

Около 38 000 души демонстрираха срещу политиката на Ковод-19 в Берлин. В социалните мрежи политици от „Алтернатива за Германия“ поместиха снимки, на които се вижда как с автобуси в Берлин пристигат хора за участие в протеста, организиран от сдружението „Инакомислещи 711“ („Querdenken 711″), съобщава Дойче Веле.

Полицията беше забранила двете прояви с аргумента, че те представляват твърде голям риск за здравето на хората. Органите на реда изхождаха от лошия опит с предишната подобна проява, провела се в началото на август също в Берлин, на която протестиращите умишлено игнорираха противопандемичните мерки.

Протестиращите толерират десни екстремисти в техните редици. Няколко от тях се опитаха да щурмуват Райхстага.  Полицията арестува върлия антисемит Атила Хилдман, разпространител на конспиративни теории, по професия готвач. В мрежата Хилдман твърди, че еврейските семейства са искали „да заличат немската раса“, информира Tagesschau.

Атила Хидман нарича противниците като „паразити“ и „подчовеци“,  разпространява груба смесица от антисемитски митове за конспирация, според която евреите помагали за финансирането на Холокоста.

Кандидатът за канцлер на СПД Олаф Шолц написа: „Нашият основен закон гарантира свободата на изразяване и правото на демонстрация. Това е отговорът на провала на Ваймарската република и ужасите на нацистката ера. Нацистките символи, гражданите на Райха и имперските знамена нямат абсолютно нищо общо с германския Бундестаг. Преди това група демонстранти с черни, бели и червени знамена на Райха нахлуха на стълбите на сградата на Райхстага. Първоначално само няколко полицаи застават на пътя. По-късно офицерите използвали пипер спрей.

Ръководителят на Bund Deutscher Kriminalbeamter Себастиан Фидлер предупреди, че подобни демонстрации са „идеална среда за радикални движения, за да спечелят все повече и повече хора за своите идеологии“. Враговете на демокрацията се смесиха с части от средната класа. Чувството за общност възниква от групи, които преди това нямат нищо общо. „Теориите на конспирацията могат да се разпространяват все по-бързо и по-бързо“, каза Фидлер от „Rheinische Post“.“, пише  още Tagesschau.   

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.