В 01 часа българско време Великобритания излиза от ЕС. Нищо няма да се промени незабавно

Обединеното кралство напуска днес Европейския съюз. Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава членка, съобщи Франс прес. Брекзит ще стане факт в 23 часа по Гринуич (един часа българско време).

Работещите българи във Великобритания са над 100 хил. Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е все още привлекателен център за българите. Българите напускат Испания и Италия. Единствената страна, която привлича много българи, остава Германия. Другият вариант е връщане в България, което е далечен вариант, но не е невъзможен.

B дългocpoчeн плaн, cтaтyтът нa eвpoпeйcĸитe eмигpaнти във Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и бpитaнcĸитe eмигpaнти нa тepитopиятa нa EC e нeяceн. От официален Лондон обещават, че според споразумението за напускане, емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приелите ги държави до края на преходния период.

Cпopeд дaннитe нa ІТС, нaй-вaжнaтa пpoдyĸтoвa гpyпa, ĸoятo Бългapия изнacя зa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, ca мeбeлитe (нa cтoйнocт 85 милиoнa щaтcĸи дoлapa пpeз 2017 г.), cлeдвaни oт лeĸapcтвeнитe пpoдyĸти (73 милиoнa дoлapa), мaшинитe, дpexитe и ядĸитe. Oт cвoя cтpaнa, внocът нa Бългapия oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo e дoминиpaн oт мaшинитe (75 милиoнa дoлapa), лeĸapcтвaтa (65 милиoнa дoлapa) и мoтopнитe пpeвoзни cpeдcтвa, в чacтнocт лeĸитe aвтoмoбили (60 милиoнa дoлapa).

Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения, съобщава БНР. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения.

Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни. Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.

Обединеното кралство напуска днес ЕС, но броят на британски граждани, подали документи за получаване на гражданство в някоя от страните-членки на организацията чувствително е нарастнал след референдума за Брекзит, показват нови данни.

Британският премиер Борис Джонсън ще приветства настъпването на „зората на нова ера“ в речта си по повод излизането на Обединеното кралство от ЕС след 47 години членство в организацията.

използвани са материали и от чуждестранния печат

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.