В Австралия вече има гей имам

В Австралия за първи път има гей имам. Това е сомалиецът Нур Уорсами, предаде австралийската информационна агенция SBS.

Уорсами е изтъкнат и уважаван човек сред австралийските мюсюлмани, според SBS. Той е женен и има малка дъщеря. Сега за първи път разкрива сексуалната си ориентация, която е криел с десетилетия, за да не загуби живота си.

„Помиряването на духовността със сексуалността е много опасно пътешествие“, твърди Нур Уорсами и добавя, че на хората в позиция като неговата им се налага да пазят честта на рода и на общността, от която идват.

„Причината в мюсюлманския свят или ислямските общности да е трудно за хората да се разкрият  е, че загубите са твърде големи, рисковете са огромни, имам предвид, че има риск дори за живота ти, защото според консервативната школа на мислене в исляма хомосексуалността трябва да бъде убита, това е твоето покаяние“, казва още той.

Когато решава да се разкрие, Уорсами анализира ситуацията и обмисля възможните последствия. „Идеята е да проправя пътища за други млади куиър мюсюлмани да живеят живота си пълноценно и да се придържат към духовността си. Намеренията ми са да се опитам да извърша промяна в мюсюлманските домове“, разказва той.

В родната му Сомалия и в голяма част от ислямския свят да бъдеш гей е незаконно и се наказва най-малкото със затвор. В поне седем мюсюлмански страни за хомосексуалност се налага смъртно наказание. Много австралийски мюсюлмани също са против хомосексуалността.

В края на август 2014 г. „Маргиналия“ писа за друг имам гей – Людовик Захед, който венча в джамия в Стокхолм двойка лесбийки от Иран. Изследователят на джендър отношенията и хомосексуалността в исляма Шабан Даракчи разказа в интервю за „Маргиналия“, че Захед е основал първата гей джамия в Европа – във Франция, а такива джамии вече има в Торонто, Лос Анжелис и други големи градове. В статия на немското издание „Тагесшпигел“ от вчера се разказва за усилията, които Захед полага за приобщаването на младите хомосексуални и трансджендър мюсюлмани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.