В България никога не е извършвана истинска денацификация

Писмо на Асоциацията на оцелелите от Холокоста е изпратено до ректора на СУ и до министъра на образованието и науката, съобщава БНР. В студиото на „Хоризонт до обед“ Леа Коен определи като дълбоко неприемливо наличието на имената на военнопрестъпници в почетната листа за „доктор хонорис кауза“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Като причина за този негативен факт известната писателка акцентира върху неизвършването на реална денацификация у нас.

В писмото се настоява за премахване имената на есесовци и съдени в Нюренберг ( и екзекутирани) военнопрестъпници и палачи, на които СУ е дал титлите.

Ето и пълният текст:

До професор Анастас Герджиков, ректор на СУ „Климент Охридски“
Копие до г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката
Копие до НП Мачей Шимански, посланик на РПолша (Maciej Szymanski)
Копие до НП Кристоф Айххорн, посланик на Германия (Christoph Eichhorn)
Копие до НП Йорам Елрон, посланик на Израел (Yoram Elron)

Уважаеми професор Герджиков,
Симпатизанти и поддръжници на нашата „Асоциация на оцелелите от Холокоста в България и техните деца“ ни писаха за следното, поради което се обръщаме към Вас.
И до ден днешен на страницата на почетните доктори на Софийския университет фигурират имена на индивиди, върху които историята е произнесла тежка присъда.

Най-смущаващ между тях е Ханс Франк, генерал губернатор в Полша, назначен лично от Хитлер. Франк носи пряка отговорност, както за безобразията и престъпленията, извършени от нацистите в окупирана Полша през периода 1939-1945, така и за разправата с евреите от Варшавското гето. Както е известно, той е съден в Нюрнберг и обесен след процеса като военнопрестъпник .Удостоен е с почетното звание доктор хонорис кауза на СУ няколко месеца след назначението му за генерал губернатор. Франк пристига в София и получава титлата си от професор Александър Станишев в присъствието на министър председателя, на всички професори от университета и на много министри. Неговото удостояване е очевидно политически акт, последица от все по-тесните отношения на царска България с нацистка Германия, които, както е известно, са формализирани с подписването на Тристранния пакт на 1 март 1941 година от друг ваш професор, Богдан Филов.
Един дори бегъл преглед на списъка на удостоените с това звание показва, че то е било раздавано особено щедро през периода 1939-1941 година на германски политици и професори, което отразява прогерманската ориентация на СУ от онзи период. С такива звания, между другото, са удостоени Едуард Колраух, един от създателите на печално известните Нюрнбергски закони, както и Бернхард Руст, виден есесовец и също така министър на просветата на нацистка Германия, известен с въдворяването на нацификацията в германските учебни заведения и съветник по създаването на „Бранник“ (Руст се самоубива на 8 май при капитулацията на Германия). В листата на СУ фигурира също и Евалд фон Масов, или по-точно генерал майор СС групенфюрер фон Масов.
Необяснимо е за нас как тези военнопрестъпници продължават да фигурират в почетната листа на СУ вече 75 години след края на Втората световна война. Почетните докторати представляват до известна степен визитната картичка на университетите и не е ясно с какво присъствието на нацисти върху нея допринася за авторитета на СУ. Както е известно от световната практика, званието „доктор хонорис кауза“ е било многократно отнемано на политически или криминално компрометирани лица, както това се случи с титлите на Анг сан Су Ки в два изтъкнати университета заради политиката й към народа роинга. Петиция с милиони гласове пожела също така да й бъде отнета Нобеловата награда за мир, а кметството на Париж й отне присъденото й от него почетно гражданство. Бяха отнети също така „научните“ почетни титли на Кадафи, както и на Бил Косби заради обвиненията срещу него на движението Meetoo. Само преди година бившият белгийски премиер Шарл Мишел, понастоящем президент на Европейския съвет, поиска от Брюкселския университет да отнеме почетната титла „доктор хонорис кауза“ на известния английски режисьор Кен Лоач заради негови антисемитски изказвания, а друг комитет поиска неотдавна отнемане на Нобеловата награда на Петер Хандке заради подкрепата му в миналото на Милошевич.
Титлата „доктор хонорис кауза“ несъмнено има почетно значение както за нейния носител, така и за университета, който му я присъжда. В тази връзка наистина изглежда безумно присъствието на бивши нацисти-военнопрестъпници в почетната листа на СУ.
Ние Ви призоваваме да вземете спешни мерки, за да изтриете този срам от лицето на СУ. Надяваме се това да стане на специална церемония, съответстваща на връчването на титлите. Надяваме се също, тази церемония да не бъде организирана в аудитория „Богдан Филов“, което би поставило още една въпросителна върху моралния интегритет и историческите и политическите мотиви на ръководството на СУ.

С уважение,
Леа Коен, председател на АОБХТД
Рафаел Чичек, заместник председател на АОХБТД

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.