В България се отбелязва Международният ден срещу хомофобията

Две събития ще се проведат в София днес по повод на Международния ден срещу хомомофията.

От младежката ЛГБТ организация „Действие“ организират „жива библиотека“. Тя ще се състои в бар FlipFlop на ул. „Оборище“ 61 от 18:30 до 20:00 ч. „Книгите“ ще бъдат хора, които принадлежат към ЛГБТИ спектъра – хомосексуални, бисексуални, трансполови или интерсекс. Посетителите ще имат възможност да си изберат някоя от живите „книги“ и да започнат да я „четат“, като имат 10 минути, за да поговорят с човека-„книга“, а след това могат да си изберат друга „книга“ от списъка на читалнята.

От 19 часа ще има протест пред Съдебната палата, организиран от ЛГБТ-ХХХ колектив и антифа активисти. За пореден път темата ще бъде липсата на законова уредба за престъпленията от омраза, извършени от хомофобски и трансфобски мотиви.

17 май се отбелязва като Международен ден за борба с хомофобията и трансфобията, защото този ден през 1990 г. Световната здравна организация изважда хомосексуалността от списъка на заболяванията. Както Marginalia вече писа, идеята за отбелязването на този ден е приета през есента на 2004 година по време на среща на ЛГБТ организацията ILGA Europe. На нея присъства и български участник – Десислава Петрова (Солджъра).

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.