В Борисовата градина ще се проведе протест срещу престъпленията от омраза

Протест срещу безнаказаността и апатията към престъпленията от омраза ще се проведе тази вечер в Борисовата градина. Събитието, организирано във Facebook, ще започне от 19 часа пред езерото „Ариана“. Ще се проведе „шествие за солидарност с всички жертви на неонацисткия терор в България„, пишат организаторите на събитието в социалната мрежа. Мястото е избрано, защото, според тях, Борисовата градина е „арена на много минали и още зачестяващи инциденти“.

„Обществото ни отново е разтърсено от поредните случаи на атаки, извършени от неонацисти и симпатизанти на нацистката идеология. Този път, жертви на жестоко насилие, не са хора с различен цвят на кожата или с ексцентрична визия, а възрастен мъж и неговите внучета, както и едно тригодишно дете“, казват организаторите на протеста.

Както Marginalia първа съобщи, на 17 юли петима неонацисти нападнаха 67-годишния Красимир Иванов при кафето на ЦСКА в Борисовата градина, защото взели 11-годишния му внук за просещо ромче, понеже имало превръзка на крака след прекарана операция. Един от нападателите е имал татуировка на кръста – името на неонацистката организация „Кръв и чест“. След побоя на мъжа е направена сложна операция, за да бъде спасено окото му.

„Това шествие приема и форма на протест:

  • срещу системното манипулиране на разследващите дейности, при случаи на насилствени прояви извършени от неонацисти;
  • срещу зачестилите прояви на насилие, провокирани от чисто дискриминационни подбуди;
  • нуждата от актуализиране на забранените организации и техните символи, проповядващи омраза.“, пише още на страницата на събитието.

„Побоят над Красимир Иванов е нанесен от организирана хайка, чиято цел е била „прочистване на парка” от нежелани индивиди. След една такава хайка, организирана от група неонацисти през 2008 година, студентът по медицина Михаил Стоянов загуби живота си, защото нападателите му решили, че “прилича на гей”“, припомнят организаторите на протеста. Те сочат като повод за шествието и случая с пребитото тригодишно дете от двама младежи, които, според криминални психолози, са с неонацистки убеждения.

Като причини на случаите на междуетническо и хомофобско насилие в последните месеци организаторите на протеста сочат:

  • „насаждащия омраза език на политици и медии, за който различни правозащитни и граждански организации алармират неколкократно през последните години, но без резултат;
  • чувството за безнаказаност у извършителите на подобен род престъпления, породено от неправилното прилагане на наличните законодателни мерки, отнасящи се до престъпленията извършени от омраза;
  • непълна и неточна уредба на законодателството, отнасящо се до подобен род престъпления.“

Междувременно вчера от прокуратурата съобщиха, че е задържан един от нападателите на Красимир Иванов – Борис Петров, на 30 години. Той е разпознат от пострадалия и е задържан за 72 часа, като вероятно прокуратурата ще поиска постоянен арест. Срещу него е „повдигнато обвинение за хулиганство и извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и отличаващи се с изключителна дързост“.

През февруари международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ обърна внимание в доклада си „Пропускайки същественото: липса на адекватно разследване на престъпленията от омраза в България“, че престъпленията от омраза в България по правило не се разпознават, а се третират като „хулиганство“.

На 22 юли адвокатът на Красимир Иванов – бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, се позова в предаването „Часът на Милен Цветков“ на раздела „Престъпления против равенството на гражданите“ в Наказателния кодекс. Той подчерта, че „е подсъдно образуването и членуването в група, която проповядва насилствени действия на основата на расови, религиозни, национални признаци“, и каза, че не помни в България да е имало много такива процеси, но смята, че в противен случай поведението на подобни лица щеше да е друго.

Според Емануил Йорданов извършителите на побоя „би трябвало да са преследвани много по-рано. Защото говорим за хора, за които се подозира, че са от неофашистка група, която е забранена в няколко държави, и за която се говори, че има клонове в два големи български града. Това означава, че някой проспива наличието на подобни групи. Както се преследват хората, които проповядват радикален ислям, по същия начин би трябвало да се преследват и неофашистите.“

Вчера вестник „24 часа“ публикува „свидетелства на очевидци“, според които Красимир Иванов карал две малки момиченца да продават гривнички и събирал парите. Според разказите нападателите купили гривнички, но после видели, че едно от момиченцата е с превръзка на окото, и набили мъжа. Основният очевидец се идентифицира като Атанас Карамихов и твърди, че познава „по физиономия“ някои от нападателите „по линия на футбола“. Друга свидетелка, Мария Димитрова, разказва сходни неща и твърди, че когато видяла пострадалия по телевизията, той нямал отоци.

Пред вестника Красимир Иванов обяви тези разкази за измислици. „Не знаех, че има свидетели, това е много интересно. Това са смешни неща. Какво да ви отговоря? Няма такова нещо. Бяха писали, че съм просяк. Но аз ви казвам – това са измислици. Нито пари са ми носили, нито гривнички. Очаквах да има такива нападки. Аз имам внук, не мога да отговарям повече. Много ми дойде, изморих се“, каза той. На позицията му е отделен един кратък абзац в края на публикацията.

Други сайтове също разпространиха твърдения в този дух в последните дни. От прокуратурата отрекоха да разполагат с подобна информация.

Тези очевидци се появиха, след като полицията твърдеше, че очевидците по случая проявяват „изключително нежелание“ да сътрудничат на полицията.

Междувременно редица медии разпространиха изявление на „Кръв и чест“, в които те казват, че нямат нищо общо с побоя над Красимир Иванов и над тригодишното дете. В тази връзка от Асоциацията на европейските журналисти – България направиха изявление, в което призовават медиите да не отразяват безкритично позициите на неонацистки организации.

„Припомняме, че „Кръв и чест“ е издънка на неонацистката организация „Blood and honor“, която е изрично забранена в страни на Европейския съюз като Германия и Испания, както и в Русия, а в останалите европейски страни е под специалното наблюдение на службите за сигурност заради расистката й идеология и възхвалата на нацизма. Името на организацията идва от мотото на младежката организация на Националсоциалистическата германска работническа партия Hitlerjugend („Хитлерова младеж“)“, се казва в изявлението.

„Смятаме, че критичният поглед върху идеологията и дейността на такъв тип организации е задължителен, когато се цитират или изчитат изцяло техни прессъобщения или им се предоставя думата. Това ще допринесе за обективното и етично отразяване на новините. Предвид, че нацизмът не е мнение, а престъпление, безкритичното отразяване на становища на спорни организации би могло да доведе до заблуда у гражданите. АЕЖ призовава за отразяване на целия контекст на дадена новина с цялата му сложност“, обръщат внимание от Асоциацията на европейските журналисти – България.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.