В Брюксел президентът Радев подкрепи хомофобския закон на Орбан

Президентът Румен Радев подкрепи след Европейския съвет в Брюксел хомофобския закон на Виктор Орбан, заради който днес лидерите на страните членки са имали разгорещен спор, продължил няколко часа и по време на който дори е било заявено, че унгарският премиер трябва да избере дали изобщо да остава в ЕС с такава политика.

 

„Осъждането на Унгария няма да реши проблема“, подчерта пред журналисти Румен Радев, цитиран от преслужбата на президентството. Той бил призовал по време на дебатите – описани от него като емоционални, но няма драма – позоваването на европейските ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство да не бъдат използвани като клишета, а също и за тяхната прецизна употреба.

 

„Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите разбирания и мироглед на другите“, заяви държавният глава. „Затова и призовах премиерът Орбан да сподели не просто детайлите от този закон, а мотивите и причините, поради които са го приели. Орбан посочи съвсем ясно, че според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“, добави Румен Радев, се казва в съобщението.

От изказването му излиза, че българският държавен глава изобщо няма представа за какъв закон става дума и за какво е спорът.

Орбан на практика копира руски закон от 2013 г. срещу разпространяването сред подрастващите на информацията за хомосексуалните, но го опакова и представя като закон срещу педофилията. По този начин партията му „Фидес“ поставя равенство между различната сексуална ориентация и престъпление, каквото е сексуалното посегателство срещу деца.

Така всеки опит на децата да се обясни, че сред нас има и хора с различни разбирания за социалната роля на пола, се преследва в Унгария като пропаганда на педофилия. С четвърти от 2018 г. насам закон срщу ЛГБТ общностите се определя, че преподаването на сексуална култура, сексуален живот, сексуална ориентация и полово развитие трябва да съответства на Конституцията. Орбан я промени изцяло през 2012 г. и направи 9 поправки в нея, като сега е записано, че „Унгария защитава правата на децата на самоопределение според техния пол при раждането и осигурява образование според ценностите, основани на унгарската конституционна идентичност и християнска култура“.

Неотдавнашни социологически проучвания показаха, че 46% от унгарците подкрепят еднополовите бракове, а 56% – осиновяването от еднополови двойки. Това не попречи на депутата от „Фидес“ и председател на парламента Ласло Кьоверда заяви, че „морално няма разлика между еднополовите двойки, искащи да осиновяват и да се женят, и педофилите. Трябва да се борим срещу тези западни идеи и да пазим християнските ценности“.

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.