В Чечения са създадени концлагери за гей мъже

Гей мъже, арестувани по време на чистка на хомосексуални в Чечения, се държат в затвори, подобни на концлагери. Това се твърди в скорошни репортажи на руски медии и правозащитни групи, предаде „Пинк нюз“.

По-рано този месец се появи информация, че гей хората се преследват в руската автономна област Чечения. Миналата седмица „Маргиналия“ публикува превод на интервю с руската репортерка Елена Милашина, в което става въпрос за „убийствата на честта“ на гей хора в Чечения и провокирането им с политически цели.

Руски вестници и правозащитници предават, че повече от 100 гей мъже са задържани „заради нетрадиционната им сексуална ориентация или по подозрение за такава“ по време на чистка. Някои изразиха опасение, че след изпълнените с насилие нападения има и смъртни случаи.

Говорителят на чеченското правителство отрече обвиненията с аргумента, че в Чечения гей хора няма: „не можете да задържите и да измъчвате някого, който не съществува в републиката“. Кремъл отрече да знае нещо за чистката.

Въпреки това продължи да се появява информация, че задържаните мъже още не са на свобода и се намират в подобни на концлагери затвори, в които насилието и изтезанието са всекидневие. На основата на интервюта и разкази на свидетели „Новая газета“ предава, че е създаден таен затвор в град Аргун, в който са задържани мъжете, арестувани по време на чистката. Мъж, освободен от лагера, разказва пред вестника, че е бил обект на разпити с мъчения в лагера, докато представители на чеченските власти се опитвали да го принудят да каже имената и местонахожденията на повече гей мъже. Те също така прибрали телефона му, за да проучат контактите му, независимо дали са гей, или не.

Смята се, че лагерът е създаден от чеченските сили за сигурност в бивша казарма в града. От „Новая газета“ предполагат, че говорителят на чеченският парламент е бил измежду официалните лица, които са посетили мястото, но засега няма потвържнение на това.

Задържаните биват подлагани на електрошокове и бити, а някои от тях се държат за откуп, който се иска от семействата им.

„За няколко седмици жестоката кампания срещу ЛГБТ хората се разпространи из Чечна“, написа Таня Локшина от „Хюман райтс уоч“. „Правоохранителните органи и представителите на силите за сигурност под контроло на безжалостния ръководител на Чеченската република Размаз Кадиров, са прибрали десетки мъже по подозрение, че са гей, изтезават и унижават жертвите“, каза още тя, и добави: „Някои от тези мъже са насилствено „изчезнати“. Други се върнаха при семействата си, едва оживели след побоите. Най-малко трима мъже изглежда са мъртви след началото на жестоката кампания.“

„Напоследък много малко хора в Чечня се осмеляват дори анонимно да говорят с наблюдателите на човешките права или журналисти, защото климатът на страх е непреодолим и хората са масово принуждавани да мълчат“, смята Локшина. Според нея подаването на официално оплакване може да бъде изключително опасно за жертвите. Тя припомни, че гей хората в автономната област са заплашени не само от преследване от страна на властта, но и от „убийства на честта“, извършвани от собствените им семейства.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.