В Чикаго 30% от населението е чернокожо, но то представлява 60% от смъртните случаи вследствие на Ковид-19

Споделете статията:

Досега коронавирусът е взел тежък дан в Чикаго, с 65 000 потвърдени инфекции в областта Кук и около 3000 смъртни случаи, съобщава Гардиън. Но вирусът е засегнал най-силно афро-американското население, с което ясно се очертават расовите неравенства, съществували дълго преди пандемията.

Въпреки че чернокожото население съставлява 30% от жителите на града, то допринася за 60% от смъртните случаи от Ковид-19. Афро-американците от щата са и най-уязвими към заразата, като представляват една четвърт от потвърдените случаи на коронавирус в Илинойс, въпреки че са само 15% от населението му. Според последното изследване на Чикагската градска лига, систематичният расизъм е в основата на това свръхпредставяне на хора от определена расова група.

„Структурният расизъм играе голяма роля в кризата”, казва Кати Кейн-Уилис, директор на политика и адвокатура към Чикагската градска лига и водещ автор на доклада. „Това бедствие красноречиво показа колко неравно и несправедливо е обществото ни.”

Расовото разделение в коронавируса е повсеместно за всички щати, като последните данни сочат, че чернокожите американци умират от Ковид-19 три пъти повече от белите. Но според изследването на Лигата това неравенство е още по-ярко изразено в крайно сегрегираните градове като Чикаго.

Чернокожите му жители както е по-вероятно да се заразят с вируса, така и да умрат от него заради много фактори, сред които свръхучастие в сферата на услугите, където социалното дистанциране е трудно или невъзможно; жилищни условия в някои предимно чернокожи общности; по-висока степен на присъствие в затворите.

Изследването показва, че смъртните случаи от Ковид-19 са концентрирани в сегрегирани квартали, населявани предимно от чернокожи с голямо ниво на бедност. Расовата дискриминация в здравната система, екологичните фактори в тези общности, както и по-високото от средното наличие на предварително съществуващи условия също е допринесло за голямата заболяемост.

Местните лидери, сред които Лори Лайтфут, първият афро-американски кмет от три десетилетия насам, е обещала да се справи с неравенството, както в краткосрочен период, така и на структурно ниво.

„Това не трябва да е временно скеле”, заяви тя миналия месец. „Налага се да положим основите за трайно решение на много от проблемите, които твърде дълго сме пренебрегвали или сме казвали, че са твърде сериозни, за да се справим с тях.”

Чикаго и Илинойс са приложили някои мерки, насочени към смекчаването на удара от вируса върху чернокожата общност, както и върху латиноамериканското население, сред което също има увеличение на потвърдените инфекции и понастоящем представлява една четвърт от смъртните случа от коронавируса в града.

Лайтфут си е сътрудничила с общностни организации при съставянето на екипа й за Бърз ответ на расовото равенство, чиято цел е справянето с кризата в цветнокожите квартали, а губернаторът на Илионойс, Дж. Б. Прицкер е увеличил тестването в най-засегнатите райони.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.