В Донецк пленничеството е всекидневие

Всеки ден между 18.00 и 19.00 часа в Донецк, на входа на охраняван контролен пункт, се събират десетки хора, за да чуят актуалния списък на новите арестувани. Повечето от тях са държани в затвори около града. Има и пленници, взети извън територията на Донецк.

Пленяването на хора става внезапно, мъже влизат с взлом в домовете, заявяват, че действат от името на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Извършват обиски без заповед, обръщат къщата наопаки и най-често си тръгват с компютрите на обвинените в проукраински възгледи.

Прочетените в списъка са живи. Четящият имената уверява близките, че към задържаните се отнасят добре. Онези от взетите в плен през деня, чиито имена не се обявят, се водят в неизвестност и вероятността да са мъртви е голяма. Сред тях има и 18-годишни момчета, които са задържани без видима причина.

Повечето роднини не получават обяснения защо близките им са били арестувани. На някои казват, че причините са политически, други са задържани само защото са нарушили вечерния час или са били видени да се разхождат пияни. Всички прибрани в затворите около Донецк получават наказания като копаене на окопи или пълнене на торби с пясък на контролните пунктове за 10 дни или за няколко седмици. За този период те са работници, извършващи принудителен труд.

Официално снабдяването на арестуваните с тоалетни принадлежности или с храна не е позволено, но някои от роднините им успяват да уредят доставянето на вещи и продукти в затвора, въпреки забраните.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.