В Германия бе разкрита дясноекстремистка полицейска мрежа

34 полицейски управления и частни домове бяха претърсени в средата на седмицата в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Причината са чат групи, в които служители на реда са разпространявали дясноекстремистка пропаганда.

Вътрешният министър в местното правителство Херберт Ройл уточни, че става въпрос за над сто изображения, в това число снимки на Адолф Хитлер, пречупени кръстове, военни знамена, както и колаж на бежанец в газова камера на концентрационен лагер. Обискирани са полицейски участъци и домове в градовете Дуисбург, Есен, Мьорс, Мюлхайм и Оберхаузен.

29 полицаи са отстранени от работа.  Единайсет полицейски служители са разследвани за насаждане на омраза. Те са споделяли въпросните изображения с дясноекстремистко съдържание. Службата за защита на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия класифицира събрания материал като “твърдо дясноекстремистки”. Срещу 29 полицаи са започнали дисциплинарни производства, всички те са отстранени от работа.

Чатовете са открити на мобилен телефон по време на друго разследване – за издаване на служебна тайна на журналист.

Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия обяви, че няма намерение да подава оставка – въпреки призивите. Близо 50 хиляди души работят в полицията на най-многолюдната германска провинция, обясни той. “Ние сме най-добрите в страната”, заяви Ройл и увери, че няма да позволи в полицията да има „хора, които споделят дясноекстремистки възгледи. Подобни хора трябва да бъдат отстранени”. В интервю за WDR министърът все пак определи случилото се като „позор за полицията на Северен Рейн-Вестфалия”.

От кабинета на вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер определиха разкритията като “шамар в лицето” за всички полицаи, които са лоялни към демократичния ред. Информацията е “изключително тревожна”, заявиха още от администрацията на Зеехофер.

През 2018 г.германските медии публикуваха скандала с  германски полицаи, които си разменят снимки на Хитлер, заплахи за убийство, пречупени кръстове е задаваха въпроса има ли дясноекстремистка мрежа в средите на германската полици. Според други наблюдатели, една от групите съществува от 2012 година, а друга – от 2015-а.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.