В Германия е арестуван търсен военнопрестъпник от периода на войната в Босна и Херцеговина преди повече от четвърт век

Прокуратурата на Босна и Херцеговина съобщава, че в Германия е арестуван бивш участник във военизираните формирования на босненските сърби, подозиран в извършване на военни престъпления по време на войните, последвали разпада на бивша Югославия през първата половина на 90-те години, съобщава сайтът на Радио „Свобода“. Говорител на прокурорската служба на тази бивша югославка република обявява, че 51 годишния Милорад Обрадович е арестуван в предградията на Мюнхен по силата на международна заповед за арест, издадена в столицата на Босна и Херцеговина Сараево.

Съобщава се също, че властите в Германия са почнали процедура за екстрадицията на Обрадович. Той е обвинен в участие в задържането на 120 босненски мюсюлмани в района на град Приедор през юли 1992 г. В обвинителното заключение се казва, че всички арестувани цивилни граждани са били убити и че Милорад Обрадович лично е убил три от тези лица.

По-рано, през декември миналата година, по същото дело е арестуван в Черна гора друг заподозрян в извършването на военни престъпления в Босна и Херцеговина , Слободан Кнежевич, съобщава още прокуратурата на Босна и Херцеговина.

По повод на този арест медията цитира експертни оценки, според които жертвите на войната в Босна и Херцеговина за периода 1992 – 1995 г. възлизат на около сто хиляди  души, повече от два и половина милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да се преселят на други места, което е най-голямата бежанска вълна в Европа след Втората световна война.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.