В Германия съдят десен радикал за татуировка с концлагер

Член на германската крайнодясна Национална демократическа партия е обвинен в разпалване на междунационална ненавист. Причината е, че е публикувал в социалните мрежи снимка на татуировката, която е направил на гърба си. Тя изобразява концентрационния лагер Освиенцим и надписа „На всекиму – своето“, който по времето на Втората световна война е висял над входа на друг нацистки лагер на смъртта – Бухенвалд, съобщава радио Би Би Си.

Човекът с татуировката, на име Марсел Цех, е направил снимка на гърба си в края на ноември при посещението си на плувен басейн.

Заседанието на съда е насрочено за 22 декември, а обвиняемият е заплашен от наказание до пет години затвор.

Аушвиц-Биркенау, известен още и като Освиенцим, е комплекс от германски концентрационни лагери, които са се намирали през периода 1940-1944 г. в окупирана Полша, близо до малкия град Освиенцим. За времето, през което лагерът е съществувал, там са загинали около милион и половина души, главно европейски евреи, но също и граждани от много други тогава окупирани от Германия страни.

Бухенвалд е един от най-големите концентрационни лагери на територията на самата Германия. Той е бил разположен близо до град Ваймар в провинция Тюрингия и е функционирал там от юли 1937 г. до април 1945 г. Броят на жертвите в него – най-вече политически противници на нацисткия режим, се оценява на около 56 000 души.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.