В Холандия искат да разрешат евтаназията за хора, убедени, че са живели достатъчно

Споделете статията:

Правителството на Холандия подготвя законопроект, който предвижда да се легализира съдействието за доброволен изход от живота за хората, които смятат, че „животът им вече е изчерпан“. При това не е задължително да са смъртно болни, съобщава Би Би Си.

През 2002 г. Холандия стана първата държава, легализирала евтаназията, но засега само за пациенти, които изпитват непоносима болка и няма надежда за излекуването им.

В съвместно писмо, изпратено до парламента, министрите на правосъдието и на здравеопазването твърдят, че макар детайлите на новия закон все още да изискват доработка, то хората, които са „достигнали до обмисленото заключение, че животът им е изчерпан, следва да имат възможност, при спазване на строги и подробно разписани критерии, да сложат край на този живот по достоен начин“, съобщава „Ройтерс“.

Това предложение най-вероятно ще предизвика нова вълна от недоволство от страна на критиците, които твърдят, че практиката на евтаназия в Холандия е придобила размах, който далеч надвишава първоначално очертаните за нея критерии и че определението „непоносимо страдание“ вече се тълкува извънредно широко, включвайки не само смъртоносните болести, но също така и редица психически отклонения, старческа деменция и други страдания.

Политиката по отношение на евтаназията се ползва с голяма подкрепа в холандското общество и броят на пациентите, които се разделят с живота си по този начин, расте стремително през последните години. Освен това се разширява кръгът от медици, които са готови да оказват съдействие в този процес.

През 2015 г. в Холандия са регистрирани 5516 случаи на евтаназия, което представлява 3,9% от всички смъртни случаи в страната. На евтаназия могат да бъдат подлагани и деца, ако са навършили 12 години, а също, при съблюдаване на определени условия, и малки деца на възрст до две години.

Министърът на здравеопазването Едит Схиперс посочва, че желанието да напуснеш живота си по собствена воля е по-характерно за старите хора и затова новата система ще бъде ограничена в приложението си само до тях. Въпреки това тя не посочва възрастова граница, при която ще действа готвеният закон.

Очаква се законопроектът да бъде подготвен в окончателен вид през втората половина на следващата година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.