В Холандия искат да разрешат евтаназията за хора, убедени, че са живели достатъчно

Правителството на Холандия подготвя законопроект, който предвижда да се легализира съдействието за доброволен изход от живота за хората, които смятат, че „животът им вече е изчерпан“. При това не е задължително да са смъртно болни, съобщава Би Би Си.

През 2002 г. Холандия стана първата държава, легализирала евтаназията, но засега само за пациенти, които изпитват непоносима болка и няма надежда за излекуването им.

В съвместно писмо, изпратено до парламента, министрите на правосъдието и на здравеопазването твърдят, че макар детайлите на новия закон все още да изискват доработка, то хората, които са „достигнали до обмисленото заключение, че животът им е изчерпан, следва да имат възможност, при спазване на строги и подробно разписани критерии, да сложат край на този живот по достоен начин“, съобщава „Ройтерс“.

Това предложение най-вероятно ще предизвика нова вълна от недоволство от страна на критиците, които твърдят, че практиката на евтаназия в Холандия е придобила размах, който далеч надвишава първоначално очертаните за нея критерии и че определението „непоносимо страдание“ вече се тълкува извънредно широко, включвайки не само смъртоносните болести, но също така и редица психически отклонения, старческа деменция и други страдания.

Политиката по отношение на евтаназията се ползва с голяма подкрепа в холандското общество и броят на пациентите, които се разделят с живота си по този начин, расте стремително през последните години. Освен това се разширява кръгът от медици, които са готови да оказват съдействие в този процес.

През 2015 г. в Холандия са регистрирани 5516 случаи на евтаназия, което представлява 3,9% от всички смъртни случаи в страната. На евтаназия могат да бъдат подлагани и деца, ако са навършили 12 години, а също, при съблюдаване на определени условия, и малки деца на възрст до две години.

Министърът на здравеопазването Едит Схиперс посочва, че желанието да напуснеш живота си по собствена воля е по-характерно за старите хора и затова новата система ще бъде ограничена в приложението си само до тях. Въпреки това тя не посочва възрастова граница, при която ще действа готвеният закон.

Очаква се законопроектът да бъде подготвен в окончателен вид през втората половина на следващата година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.