В Източна Европа се страхуват повече от локдаун, отколкото от вируса

Всички източноевропейски държави изостават с ваксинирането. В България са ваксинирани 15,6% от хората, а във Франция – 68%.

В класацията на европейските държави по процент на ваксинирани с първа доза срещу Ковид-19 си личи една ясна тенденция. Във втората половина на тази класация са всички държави от бившия Източен блок.

49% от населението на Полша е ваксинирано поне веднъж срещу Ковид-19. В Германия процентът е 63, във Франция – 68. В началото на годината Полша ваксинираше повече хора от почти всяка западноевропейска държава. Но както в повечето източноевропейски страни, с времето желаещите да се ваксинират намаляха рязко.

Когато се погледне статистиката за процента на имунизираните по държави, може да се види, че всички държави от бившия Източен блок са сред изоставащите. И докато в някои държави членки на ЕС – като Малта, Португалия, Белгия, Испания, Дания и Ирландия – ваксинираните с първа доза са над 70 процента от населението, в други – като България и Румъния – те са съответно 15,6 и 26,6 процента.

Случващото се в бившите комунистически държави е и пример за проблемите, пред които ще се изправят или пък вече са изправени някои западни държави.

Европа вече е застигната от четвъртата вълна на пандемията. Новите случаи растат почти навсякъде, а силно заразният Делта вариант на вируса се разпространява с бързи темпове. Експертите предупреждават, че най-късно през есента болниците ще започнат да се пълнят. Дали ще се стигне до локдаун обаче, все още не е ясно.

Ниско доверие в институциите – нисък процент на ваксинираните

“Хората в Полша се страхуват повече от нов локдаун, отколкото от вируса”, казва икономистът Марчин Кедзерски. Според него ниското ниво на ваксинации в източните държави се държи на традиционно слабото доверие на посткомунистическите общества към институциите. При повечето хора, които не се ваксинират – например в Словакия и Полша, се касае не за радикални антиваксъри, а за такива, които подценяват опасността от вируса, особено през летните месеци. И макар те хипотетично да са по-склонни да се ваксинират, надали това ще се случи преди новата четвърта вълна в Европа.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.