В края на август 26 бездомници остават на улицата заради ремонт

Най-накрая ще започнат ремонтните дейности  за Център за временно настаняване „Света София“ в Захарна фабрика. На пресконференция днес кметът на район Красна поляна Иван Чакъров ще обяви „Първата копка“на проекта за създаване на удобство и безопасност на бездомниците. Екипите ще разполагат с необходимата инфраструктура за равен достъп до социалните услуги. Търгът за над 2.4 млн. лв бе обявен от Столична община през 2020 г.

В „Св. София“ се намират близо 30 обитатели. За тяхната съдба не се знае нищо конкретно. Те са настанени от кмета Чакъров преди две години. В процеса на подготовка за предстоящия ремонт на 30 юни опитват да ги изгонят. Последват енергични действия на адвокатите на БХК . Правозащитниците  изпращат писмо до президента Румен Радев. От президентството са поискали от Столична община да гарантира алтернативно настаняване. За няколко седмици на бездомните хора им се разминава да останат на улицата.

Пред Маргиналия активистът Беноа Ребулслаз от международната неправителствена организация базирана във Франция „Четвърти свят- заедно за достоен живот“, разказа за опитите от януари т.г да се свърже с кмета и да получи уверение,че тези 26 хора ще бъдат осигурени с подслон. Кметът не го приема.“Много сме разтревожени, казва Беноа. – Няма новини за тях. Знаем само, че за две семейства е осигурено место в кв.Люлин“.

През 2019 г. същите тези хора са били подложени на евикция от Суходол. Били са подведени, че ще имат друго жилище.

още по темата тук

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.