В Литва съдят бивши функционери на КПСС и на КГБ

В Окръжния съд във Вилнюс, столицата на Литва, започва разглеждането на дело за януарските събития през 1991 г. Обвиняеми по делото са бивши съветски офицери, чиновници от държавния апарат на бившия СССР, както и сътрудници на политическата и на обикновената полиция, които сега са граждани на Русия, съобщава Би Би Си.

Държавното обвинение на Литва изправя на съд бившите офицери заради събитията на 13 януари 1991 г. Тогава, при опита на съветските военни да атакуват телевизионната кула в града, превзета от протестиращи литовци, настояващи за пълно отделяне на Литва от тогава все още съществуващия СССР, загинаха 14 души, повече от хиляда са ранени, от тях 31 –тежко.

500 души са признати за потърпевши по това дело, обвиняеми са 65 души. Само двама обаче са подсъдими. Това са руските граждани Юрий Мел и Генадий Иванов.

Останалите обвиняемисега не са достъпни за литовското правосъдие, защото живеят вън от границите на Литва – най-вероятно в Русия. Между тях са бившият министър на отбраната на бившия СССР маршал Дмитрий Язов, началникът на гарнизона на Съветската армия в Литва Александър Усхопчик, бившият високопоставен служител на тайната полиция КГБ Михаил Головатов, както и бившите функционери на КПСС Владимир Швед и литовеца Алгимантас Науджюнас.

В хода на делото предстои да бъдат изслушани и разпитани около хиляда свидетели.

Подсъдимите, които са обвинени в извършването на военни престъпления и престъпления против човечеството заради действията си по разгонването и потушаването на масовите демонстрации за независимост на Литва, ползват услугите на около 60 адвоката.

Според прокуратурата на Литва няма давност за престъпленията, в които са уличени обвиняемите и подсъдимите в този процес. След необходимите формалности обвинението и защитата постигнаха споразумение разглеждането на делото по същество да почне в петък, 29 януари.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.