В Лондон се появи пътен знак „Внимание, евреи!“

В северната част на Лондон, в близост до синагога, се появи пътен знак „Внимание, евреи!“. Знакът е поставен на стълб за улично осветление, съобщават английски медии, цитирани от Би Би Си. Той представлява червен триъгълник, в центъра на който е изобразен мъжки силует, облечен в традиционното за ортодоксалните юдеи облекло – дълъг халат и широкопола шапка.

Това стана в района на лондонския квартал Стамфорд Хил, голяма част от населението на който се състои от ортодоксални евреи.

Местната доброволна дружина за самозащита Shomrim NE London съобщи за знака в полицията във вторник, 14 март, и публикува снимка на този знак в своя профил в „Туитър“. Тя добави, че появата на този „пътен знак“ предизвиква „тревога и загриженост“ в местната еврейска община.

На 15 март мнимият пътен знак беше премахнат от сътрудници на общината в лондонския район Хакни.

Както разказва пред медиите един от активистите на дружината за самоотбрана „Бари Бард“, у него и у колегите му особено безпокойство предизвиква това, че акцията явно е била внимателно планирана.

„На хората, живеещи в нашия квартал, им се е случвало да бъдат обекти на антисемитски прояви, но в голямото мнозинство от случаите това са словесни оскърбления и понякога – актове на насилие. Този, който е сложил този „пътен знак“, съвсем очевидно е направил немалко усилия, за да причини на хората, живеещи тук, безпокойство и да ги накара да се страхуват“, казва той.

Даян Ебът, министър на вътрешните работи в „кабинета в сянка“ на опозиционната Лейбъристка партия, която е и депутат в Камарата на общините от лондонския окръг Хакни, в чиято юрисдикция се намира и квартал Стамфорд Хил, нарече тази акция „отвратителна и неприемлива“. Дейвид Леми, депутат лейбърист – от съседния окръг Тотънхам, каза, че тази акция демонстрира „ужасно, подло поведение, за което не бива да има място в нашето общество“.

В близост до този знак са намерени други подобни знаци – със силуети на стара жена и дебел мъж.

Според данни на властите в района Хакни, в Стамфорд Хил живеят около 30 хиляди ортодоксални юдеи. Това е най-голямата еврейска община в Европа.

През февруари благотворителната организация Community Security Trust съобщи, че престъпленията с антисемитски характер във Великобритания през 2016 г. са се увеличили с повече от една трета и така е поставен рекорд. По данни на организацията, броят на престъпленията, извършени на почвата на антисемитизма, през миналата година се е увеличил с 36% и се равнява на 1309 случая. Предишният рекорд е поставен през 2014 г., когато полицията регистрира 1182 подобни инцидента.

Повече от 75% от всички регистрирани инциденти са станали в пределите на голям Лондон и голям Манчестър, където живеят двете най-големи еврейски общини в Британия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.