В Мозамбик майка на три деца принудена трикратно да прави секс в замяна на торби с ориз, алармират правозащитници

Споделете статията:

ХРУ: Сексуална експлоатация в Мозамбик

След като неправителствената организация Human Rights Watch (ХРУ) наскоро съобщи обезпокоителни твърдения, че оцелелите от циклона Идай в Мозамбик са принудени да правят секс с лидери на общността в замяна на храна, още на следващия ден Обединените нации се ангажираха да разследват обвиненията, предават от сайта на организацията.

На 3 май хуманитарният координатор на ООН за Мозамбик, Марколуиги Корси, припомни, че ООН следва политика на нулева толерантност по отношение на сексуалната експлоатация и насилие, като отбеляза, че екипът му е обучил стотици хуманитарни работници и доброволци за предотвратяване на злоупотребите в Мозамбик. Корси призна, че въпреки положените усилия за предотвратяване на случаите, рискът от сексуална експлоатация и насилие продължава да съществува.

Това са важни стъпки по пътя към общество, където жени и момичета няма да бъдат принуждавани да правят секс за да получат достъп до хуманитарна помощ, но ООН сама по себе си не може да помогне на хиляди уязвими жени в области, където достъпът до информация е ограничен, и където не съществуват центрове на ООБН за подпомагане на оцелелите.

Правителството на Мозамбик и лидерите на общността трябва да засилят ролята си, като разследват обвиненията, като държат отговорните за отговорност и изпращат ясни послания в Мозамбик, че подобни злоупотреби няма да бъдат толерирани.

До момента до ХРУ не е достигнала информация за каквито и да било действия, предприети от правителството на Мозамбик във връзка с разследване или наказване на доказано виновни лица, извършили злоупотреби.

Миналия месец Португалската медия Jornal de Noticias докладва за случай на майка на три деца в Ламего, село в град Тика, провинция Софала, която е била принудена трикратно да прави секс в замяна на торби с ориз. Историята е широко преиздавана от местната преса в Мозамбик, но все още няма публични данни за правителствено разследване и властите не са реагирали публично на докладите. Според ХРУ, обвиняемият е извикан на разпит, но срещу него не са повдигнати никакви дисциплинарни действия.

Според Корси, ООНпоема ангажимент към правителството да гарантира, че всеки доклад за сексуална експлоатация “се разглежда поверително, навреме и обстойно”. По думите му реалният напредък ще бъде възможен само ако правителството и лидерите на Мозамбик публично се ангажират с прекратяване на сексуалната експлоатация и злоупотреба с лица, нуждаещи се от хуманитарна помощ, и спешно разследват случайте, свързани с оцелелите от ураганя Идай.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.