Преди първото посещение на американски президент в затвор Обама критикува правосъдието

Барак Обама отправи призив за реформа на американската правосъдна система. Той направи това във вторник, два дни преди посещението му във федералния затвор Ел Рино в щата Оклахома, съобщава международната правозащитна организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ) в специално комюнике, издадено на 15 юли. Това е първото посещение на действащ президент на САЩ в затвор за цялата история на тази страна.

В реч във Филаделфия, произнесена пред активисти на Националната асоциация за напредък на цветнокожите, Обама окачестви американската правораздавателна система като „една страна от американския живот, която си остава в много отношения несправедлива, що се отнася до еднаквото приложение на закона към хората с различен цвят на кожата и с различно имотно състояние“. Той добави, че „тя е източник на неравенство, което има многостранни следствия върху семействата, върху общностите и в края на краищата върху цялата нация“. Националната асоциация за напредък на цветнокожите, която е една от най-големите организации в САЩ, защитаващи гражданските права в страната.

Това е силно твърдение, заявява „Хюман Райтс уоч“. Според правозащитната организация речта на Обама представлява по същество резюме на повечето от тревогите, които ХРУ е огласила през последните двадесет години, през които наблюдава правосъдната система на САЩ. В комюникето си правозащитниците споменават практиката на изнасилвания в затворите, вредите от пребиваването в единична килия, изкривеното расово съотношение в борбата с разпространението на наркотици и несправедливите присъди.

Обама специално подчерта вредата, която нанасят твърде дългите и непропорционални на извършеното престъпление присъди най-вече за тези, които са осъдени за разпространение наркотици. Той заяви: „В твърде много случаи наказанието просто не съответства на престъплението. Ако вие сте измежду най-ниско стоящите разпространители на наркотици, тоест ако сте уличен пласьор, или нарушавате условията на предсрочното си освобождаване, вие имате да изплащате дълг към обществото. Трябва да ви държат отговорен и трябва да изкупите вината си. Но това изкупление не възлиза на 20 години затвор, вие не дължите 20 години затвор на обществото. Не дължите доживотен затвор. Това е една несъразмерна на деянието ви цена, която трябва да платите“.

В тази връзка Обама призова минималните прагове присъдите за ненасилствени престъпления, свързани с разпространение на наркотици, да бъдат намалени, а в някои случаи и премахнати.

Президентът на САЩ подчерта и проблема с условията в затворите на САЩ. Той повдигна въпроса за широкото разпространение на единичните килии и инструктира Генералния прокурор на САЩ Лорета Линч да направи проверка относно прекомерната употреба на затварянето в единични килии на затворници в цялата страна.

„Нима ние действително мислим, че има смисъл да държим толкова много хора затворени в тесни единични килии 23 часа в денонощието, понякога за месеци или дори за години? Това няма да ни направи по-сигурни. Това няма да ни направи по-силни. И ако тези хора в края на краищата ги освободят, как ще се приспособят към живота на свобода? Това не е разумно“, призова Обама.

В навечерието на разискванията върху обещаните реформи на наказателното правосъдие в Конгреса на САЩ и като се имат предвид знаците за прогрес в тази област, които се забелязват в Сената, речта на Обама може да бъде оценена като правилните думи казани в правилното време, се казва в комюникето на ХРУ. Но както Републиканската, така и Демократическата партии в САЩ, Конгресът и президентът са пред погледа на публиката: нека възстановим справедливостта в американската правосъдна система, призовава правозащитната организация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.