В неделя ще бъде отбелязан Деня на признателност към лицата съпротивлявали се на нацизма

Група историци и общественици реши, по случай 80 годишнината от 21 февруари 1941 г., да отбележи Деня на признателност към лицата съпротивлявали се на нацизма в България. На 21 февруари 2021 г.,14 часа ще бъде проведено кратко възпоменателно шествие с поднасяне на цветя пред домовете на колосите на българската политика и демокрация – Никола Мушанов, Атанас Буров, Кръстьо Пастухов, д-р Г. М. Димитров, Никола Петков, както и на паметника на Димитър Гичев пред църквата „Св. Седмочисленици“. Шествието ще тръгне в 14.00 часа от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

На 21 февруари 1941 г. повечето от лидерите на иначе забранените политически партии депозират молба за аудиенция при цар Борис III в двореца. Подписалите документа настояват за запазване политиката на неутралитет и неприсъединяване на страната към Тристранния пакт. Сред подписалите документа личат имената на Никола Мушанов от Демократическата партия, Кръстьо Пастухов от Социалдемократическата, Димитър Гичев от БЗНС-Врабча, д-р Г.М. Димитров и Никола Петков от БЗНС-Пладне, Атанас Буров (Народна партия). Григор Василев (Демократически сговор на покойния Андрей Ляпчев), Петко Стайнов (Народна партия), Стоян Костурков (Радикална партия), Кимон Георгиев (политически кръг „Звено“), Иван Пашов и Д. Дечев (Комунистическа партия).

Мнозинството в списъка са политици, които от дълго време се противопоставят на потъпкването на Търновската конституция, на забраната на политическите партии в страната, на авторитарния режим, антисемитското законодателство и все по-голямото обвързване на България с Третия райх. Всички те се застъпват за възстановяване на демокрацията и продължаване политиката на мир и неутралитет.

 

На 27 декември 2016 г. второто  правителство на Бойко Борисов, по предложение на тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев, взема решение да провъзгласи 21 февруари за Ден на оказване на признателност към лицата съпротивлявали се на нацизма в България. И макар в мотивите за решението да е изтъкнато, че ежегодното отбелязване на датата ще спомогне за утвърждаване на демократичните ценности в страната, през последните години денят на практика не се отбелязва.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.