В Отворено писмо до президента БХК заявява: Иван Гешев не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита

В Отворено писмо до  Румен Радев от БХК припомнят ключовата роля на президента в процедурата по избор на главен прокурор, станала видна когато президентът Росен Плевнелиев се възползва от правомощието си да откаже направеното предложение за назначение на г-н Цацаров, както и да издаде указ за назначаването му едва ден след избора му от Висшия съдебен съвет (ВСС). Писмото на правозащитната организация е относно номинацията на Иван Гешев.

„Това е повод за сериозна тревога за бъдещето на правовата държава не само с оглед на саботирането на плурализма и възможността за състезателност и избор в процедурата, но и с оглед на скорошните публични изяви на единствения кандидат. В тези изяви  г-н Гешев показа, че не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита. Той също така изказа публично твърдения, които са унизителни за достойнството на хората, принадлежащи към малцинствата в България“, твърдят от БХК. И припомнят някои емблематични факти, свързани с него.  „Знаковото“ дело за фалита на КТБ, което може да се окачестви като най-големият провал на държавното обвинение от последните години с последици – загуба, оценявана в милиарди лева, унизителния арест на Десислава Иванчева, кмет на община „Младост“, незачитането на презумпцията за невиновност, когато обяви публично името на 16-годишния ученик, който – според службите, е планирал атентат с взривни вещества“.

В интервю пред държавната телевизия заместник-главният прокурор демонстрира сериозно непознаване на факти от обществено-политическия живот, като сравни процедурата по издигане на своята кандидатура с тази на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, казват правозащитниците. И още:

„Силно сме обезпокоени от нетърпимостта на високопоставени длъжностни лица и съсловни организации спрямо публичните критики към номинацията на г-н Гешев и смехотворните им квалификации, че това представлявало намеса в независимостта на съдебната власт. Това за пореден път показва, че определени кръгове в българското общество са с твърдото намерение да наложат неговата кандидатура като безалтернативна и да я оградят от критиката, която експерти и граждански организации, занимаващи се от десетилетия с наблюдение на системата на правосъдие в България, съвсем основателно отправят“, се казва в Отворено писмо до президента Радев на БХК.

От гражданската организация призовават след широко консултиране на заинтересовани представители на гражданското общество да бъде предложена кандидатура за длъжността, която да е алтернативна на издигнатата до момента.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.