В пламналия от Ковид-19 град Мондрагоне, монсеньор Пиаза апелира за спокойствие и за избягване на всякакви форми на ксенофобия и расизъм

Споделете статията:

Огнище на коронавирус сред българи в италианския град Мондрагоне, провинция Казерта, северно от Неапол, в областта Кампания, поражда напрежение, Положителни проби за коронавируса са дали вече 49 души. Под карантина са поставени  700 души, продължава преместването на заразените макар и без симптоми във болницата в Мадалони, пише италианският La Repubblica.

Огнището на вируса Ковид- 19  пламва сред българските емигранти, огромна част от които са селскостопански работници в района. Заедно с него ескалира друг вирус – този на расизма. Огромна част от работниците обитават т.нар. „жилища спални“ . Ситуацията бързо става неконтролирана, след провокации от двете страни. Българите поставени под карантина са обиждани с расистки епитети. От един от апартаментите започват да летят дървени столове, италианците разбиват прозорците на един микробус, свалят и номерата и крещят ” Мандрагоне сме ние”.

Сутринта българите поискали храна и разрешение да излизат, за да могат да ходят на полето и да работят. Следобяд една малка групичка италианци отново излиза на протест настоявайки да се спазват правилата. Понякога трябва само нещо незначително, за да запали фитила, толкова е високо напрежението. Неслучайно епископът монсеньор Пиаза апелира за спокойствие и за избягване на всякакви форми на ксенофобия и расизъм

Докато италианците са били принудени да си стоят вкъщи заради повсеместната карантина, без да могат да видят близките си, автобуси са спирали пред блоковете и са натоварвали българите, за да ги откарат в полето да работят. Спирали и коли, които се препълвали, понякога с по 11 души вътре, което е нарушение на правилата за социална дистанция.  Работодателите си затваряли очите, за да не пострада полската работа.

Присъствието на полицейските сили е недостатъчно и те трудно успяват да удържат протестиращите далеч от сградите.

Информацията изготви Димитър Митрев

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.