В Полша: „зони, свободни от хомосексуални“

Омразата срещу хората с хомосексуална ориентация в Полша достига нови нива. Повече от 80 градове и общини, предимно от консервативната югозападна част  на страната, официално се обявиха за „зони, свободни от ЛГБТ“ (лесбийки, гейове, би- и транссексуални). И броят им нараства, независимо от всички международни критики. Медиите разказват за постоянни атаки на десни групировки срещу прояви на хората с различна сексуална ориентация, за открито насъскване на омраза от страна на високопоставени църковни представители и за агитки на консервативни християни срещу ЛГБТ-общността.

Хомосексуалността в комунистическа Полша беше тема-табу, припомня вестник „Ди Велт“ и коментира: „Ситуацията днес обаче по твърде стряскащ начин прилича на онази от миналото“. В репортаж от едно полско село край Люблин, което също е обявено за „зона, свободна от гейове и лесбийки“, се казва, че хората с различна сексуална ориентация живеят в постоянен страх.

Изданието пише, че ситуацията се е влошила радикално през май 2019-а – преди изборите за Европарламент: тогава управляващата партия „Право и справедливост“ поде кампания срещу ЛГБТ-общността. Партийният лидер Качински дори обяви, че „джендър“ е понятие, „застрашаващо идеологията и нацията“, а архиепископът на Краков Марек Йедрашчевски каза, че след „червената чума на комунизма“, страната му е нападната от „чумна епидемия с цвета на дъгата“.

Според вестник „Билд“, управляващата партия постоянно използва обществено-правните медии като инструмент за своята пропаганда. Малко преди парламентарните избори държавната телевизия TVP1 излъчи в най-гледаното време документален филм със заглавието „Инвазията на ЛГБТ“.

Оттогава насам в Полша започнаха да се появяват все повече населени места, обявяващи се за „зони, свободни от гейове и лесбийки“. Повечето от тях са бастиони на управляващата национално-консервативна партия „Право и справедливост“. Сред тях има дори четири войводства: най-големите единици на административно деление в Полша.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.