В рамките на 73-а сесия на ОС на ООН в Ню Йорк страната ни бе избрана вчера член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г.

България бе избрана за член на Съвета по правата на човека (СЧП) за 2019-2021, коментира министър-председателят Бойко Борисов в официалния си профил във Facebook, пише bloombergtv.bg

„180 страни-членки на ООН ни подкрепиха. Това е признание за последователната ни политика за защита на човешките права и изграждането на глобално толерантно общество“, написа премиерът в социалната мрежа.

В рамките на 73-а сесия на ОС на ООН в Ню Йорк страната ни бе избрана вчера член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г. 180 от общо 188 присъствали и гласували държави-членки на ООН ни подкрепиха.

Резултатът на България е пето място сред осемнадесетте страни, кандидатирали се за член на СПЧ, и на първо място сред страните кандидатки от ЕС, заедно с Италия, съобщиха от Министерството на външните работи.

За първи път България издига кандидатурата си за тази институция. Избирането на страната ни за член на СПЧ е признание за активната ѝ политика в областта на правата на човека на национално и глобално равнище. България се е ангажирала да подпомага независимостта на структурите на ООН по правата на човека, както и да работи за защитата на правата на детето, равенството на жените и мъжете, правата на хората с увреждания, формирането на толерантни общества и др., отчитайки ангажиментите по изпълнение на Целите за устойчиво развитие 2030

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.