В Сърбия са арестувани седем обвиняеми за клането в Сребреница

В Сърбия са арестувани в сряда седем души, обвинени в съучастие в убийството на повече от хиляда мюсюлмани в един склад в покрайнините на Сребреница през юли 1995 г., съобщи Би Би Си.

Прокуратурите в Сърбия и в Босна заявиха, че това са само първите арести на обвиняеми за масови убийства в Сребреница през 1995 г.

Сърбия по-рано задържа хора, които не са пряко свързани с тези убийства. През 2011 г. сръбските власти предадоха на Международния наказателен съд в Хага бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, който години наред се криеше от Съда в Хага.

Младич, който е обвинен в организацията и ръководството на масовите убийства, сега се намира в Хага и срещу него се води съдебен процес.

Около осем хиляди босненски граждани, най-вече мъже и момчета, бяха убити в района на Сребреница в рамките на три дни.  Клането в Сребреница се смята най-голямото военно престъпление, извършено в Европа от времето на Холокоста.

Тези масови убийства бяха извършени няколко месеца преди да приключи войната в Босна, когато в Сребреница, един мюсюлмански анклав в Босна, се бяха струпали повече от 20 хиляди бежанци, които се укриваха там от настъпващите сръбски сили.

„Важно е да се подчертае”, заяви главният прокурор на Сърбия Бурно Векарич, че „за първи път нашата прокуратура се занимава с масовите убийства на гражднски лица и на военнопленници в Сребреница”.

Според него, с тези арести Сърбия влиза в нов етап от историята си.

„Ние никога не сме се сблъсквали с престъпление от такъв мащаб”, е казал той и е добавил, че за Сърбия е „много важно да заеме ясна позиция по събитията в Сребреница в рамките на съдебния процес”.

Между арестуваните в сряда е Недялко Милидрагович, командир на сръбските сили, който е известен с прякора си „Недьо касапина”, който след края на войната в Босна стана успешен предприемач в Сърбия.

През декември миналата година властите в Сърбия и в Босна арестуваха 15 души, заподозрени в убийството 19. Обвинението е, че задържаните са пленили жертвите във влак през 1993 г., след което са ги разстреляли. Сръбската полиция арестува пет от тях, а другите са задържани от босненските власти.

По мнението на наблюдатели сръбските власти могат да се сблъскат с големи трудности при разследването на военни престъпления.

Много сърби и досега считат хора като Ратко Младич и Радован Караджич, който беше президент на т.нар. „Република Сръбска” в Босна и който също е задържан в Хага, за герои, станали жертва на интригите на западните сили. Но правителството на Сърбия съдейства за началото на съдебни процеси по тези дела – отчасти и защото това е изискване на процедурата за присъединяване към Европейския съюз.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.