В софийски и пловдивски аптеки вече има PrEP и PEP рецепти срещу ХИВ

Благодарение на конструктивен диалог между ХИВ клиниките в Пловдив и София и фондация АЙВЪР в България, за първи път има канален ред за изписване на рецепти за PrEP и PEP – двете профилактики, които предпазват от ХИВ инфекция.  Достъп до рецепти в София и Пловдив има на няколко адреса – виж тук:

И PrEP и PEP са революции в световната борба срещу ХИВ/СПИН и здравеопазването като цяло, защото са допълнително средство, което предпазва от ХИВ инфекцията. Не само това, достъпът до хапчетата против ХИВ трябва да е човешко право. Норвегия, Шотландия, Франция, Белгия, Германия, Бразилия и др. страни по света предлагат PrEP безвъзмездно на групи, които живеят в риск от инфектиране с ХИВ, като гей, би и другите мъже, които правят секс с мъже. ХИВ профилактика, чийто прием трябва да започне до 72 часа, най-късно, след рисков сексуален контакт (без презерватив или PrEP и/или ясно знание, че се е случил секс с ХИВ-позитивен човек, който не е достигнал Неоткриваем вирусен товар). След започване на PEP, профилактиката се приема всеки ден, в продължение на 1 месец.

В клиниките в Пловдив и София работят инфекционисти – най-точните специалисти относно ХИВ и приема на PrEP или PEP.

PrEP и PEP предпазват само от инфектиране с ХИВ, но не и другите сексуално предавани инфекции.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.