В спектакъла “Трубадур”на Старозагорския театър участват 40 роми

Споделете статията:

Над 40 роми в различна възраст  ще бъдат статисти в една от най-впечатляващи картини – циганският табор от прочутата опера на Джузепе Верди „Трубадур“ в постановката на Старозагорския театър на стадион “Берое”тази вечер, съобщава сайтът dolap.bg. 

В спектакъла  участват над 250 души -солисти, хор, оркестър, Прабългарска школа „Бага-Тур“, която ще направи няколко каскади. Приобщени са и други  групи  от Сдружението „Свят без граници.

“Голямо предизвикателство е работата на такъв терен, какъвто е стадион „Берое“, казва Огнян Драганов, директор на Операта и режисьор на постановката.:“  Това е едно много крехко съоръжение, особено видимата част, в която разполагаме декорите. Там ще бъдат подредени около 10 тона декори. Ще участват над 250 души -солисти, хор, оркестър, Прабългарска школа „Бага-Тур“, която ще направи няколко каскади“.

Джузепе Верди избира либрето на Антонио Гарсиа Гутиерес, за да напише операта си. Ключова тема в нея е преданието за циганката  Азучена. Нейната смърт на кладата е музицирана от маестрото в недостижимия му маниер и се е превърнала в една от петте най-красиви сопранови арии в творчеството му.

Неслучайно либрето на „Трубадур“ създадено от Антонио Гарсиа Гутиерес  включва циганската тема. Тя е характерна за 19 в. Циганските сюжети и напеви винаги са привличали голяма част от представителите на италианското, френско и руско изкуства със своята открита емоционалност, автентичния израз на чувствата. Освен „Трубадур“ сред образците, създадени в този период е и Капричиото за симфоничен оркестър опус 12 върху цигански теми на Сергей Рахманинов, както и „Италианско капричио” на Пьотр Илич Чайковски.

В ролята на младата циганка Азучена тази вечер ще се представи мецосопраното Даниела Дякова. Участват още Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев и др. Според Огнян Драганов това е солистичен състав, който носи заявката за уникален спектакъл. Операта разполага с най-добрите закупени микрофони.Останалите главни действащи лица са хорът и оркестърът на Държавна опера Стара Загора..

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.