В срок до два месеца съдът ще се произнесе дали да бъде възобновено производството, или да остави искането на Цацаров без разглеждане. Може и по-рано

Джок Полфрийман отказа да се яви в съда днес. Пред журналисти защитникът му Калин Ангелов цитира думите на клиента му: “Аз съм убеден левичар, но не обичам народния съд.””При тези камери какво друго освен “народен съд” може да очакваме?”попита Ангелов.

Родителите на убития Андрей Монов също не присъстваха в залата, макар че споделят искането на главния прокурор.

Магистратите от ВКС Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова дадоха ход на делото по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на производството за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман и връщането му в затвора.

Заключителните думи на адвокат Калин Ангелов бяха по същество призив към съдиите. Той каза “Не причинявайте този хаос в нашето общество! Вашата съвест ще бъде чиста, каквото и да ви се случи след това”, намеквайки за недопустимия натиск върху съдиите от Апелативния съд.

По време на изслушването отвън се чуваха патриотични песни в изпълнение на активисти на ВМРО.

снимка: Дневник

След изслушване на прокурор Любенов, който доразви тезите на главния прокурор Сотир Цацаров за връщане на Джок Полфрийман в затвора, както и тезата на адвокат Калин Ангелов, съдът се оттегли. До два месеца той трябва да се произнесе дали да бъде възобновено производството, или да остави искането на Цацаров без разглеждане. Решението на съда обаче може да бъде обявено и по-рано.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.