В Судан отмениха смъртната присъда на момиче, обвинено, че е убило съпруга си.

Апелативният съд в Судан е отменил в сряда смъртната присъда, произнесена от по-долен съд над 19 годишната Нуре Хусейн, която е призната за виновна в това, че е убила съпруга си, съобщава на сайта си Радио Би Би Си. .

Момичето твърди, че е действала с цел самоотбрана, когато съпругът ѝ заедно с негови роднини мъже я е изнасилвал.

Съдът е решил да замени смъртното наказание със затвор за пет години, съобщава адвоката на обвиняемата Абделлах Мохамад.

Майката на момичето казва пред Би би Си, че се чувства щастлива от това, че дъщеря ѝ остава жива.

На 10 май шариатският съд е осъдил Нуре Хусейн на смърт чрез обесване след като я признал за виновна в убийството на съпруга си Абдулрахман Мохамед Хаммада.

Нуре Хусейн е била насилствено омъжена, когато е била на 16 години. Мъжът ѝ се пада братовчед и много по-възрастен от нея.

В съда момичето разказало, че е била насилвана от страна на съпруга си. Мъжът ѝ я изнасилвал, докато братовчедите му са я държали. Когато той се опитал да повтори това на следващия ден, момичето го наръгало с нож.

То избягало от къщата на съпруга, върнала се при родителите си и им разказало какво е станало. Семейството ѝ се бояло от отмъщението на роднините на убития съпруг. Търсейки защита, те се обърнали към полицията, но там момичето било арестувано.

В изявление за Би Би Си майката на момичето казва, че то „започнало да ненавижда себе си“ след първото изнасилване и е носило нож с цел да се самоубие, ако мъжът ѝ би опитал още веднъж да я докосне.

Амнести Интернешънъл организира онлайн кампания „Справедливост за Нуре“. В Интернет са се появили петиции с молба към правителството на Судан да не допусне момичето да бъде убито, подкрепени от западни знаменитости.

В кампанията са участвали британската актриса Емма Уотсън и супермоделът Наоми Кемпбел.

Амнести Интернешънъл приветства отмяната на смъртната присъда, но смята, че петте години затвор са „непропорционално голямо наказание“. Организацията призовава властите в Судан да променят законите, засягащи брака и изнасилването в него, „за да стане така, че за изнасилване да не бъдат наказвани жертвите“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.