Майките-претоварени, незаплатени справедливо, често самотни и виновни за всичко

Идеализацията на майчинството е навсякъде в британската култура, включително отразяването на бебешките кралски особи. Дори лесбийката работохолик герой на френската комедия Call My Agent се отказва от своята успешна кариера, за да излезе в щастливо майчинство накрая, пише в обширна статия Гардиън.

Майчинството е една от неудобните малки тайни модерното, просветено общество. Във Великобритания феминизмът е повече от 100 години. От 50 години  на миналия век е налице втора вълна феминизъм.  Много часове са изразходени за повишаване на съзнанието за равноправие. И все пак майките все още са недоплатени, преуморени, експлоатирани, пренебрегвани, измамени, изолирани и вечно виновни.

Призивите за достъпни грижи за деца или гъвкава работа се срещат със задушени прозявки. Политическата енергия е източена преди да настъпи значителна промяна.

Във Великобритания половината от всички майки развиват проблем с психичното здраве преди или след раждането, според Националния тръст за раждане (NCT). И 10% до 15% изпитват постнатална депресия; Много изследователи смятат, че разпространението е дори по -високо. Около 30% от домашното насилие започва по време на бременност. Самоубийството е водещата причина за смъртта на майките през първата година на бебето.

 

Изследване, поръчано от Червения кръст през 2016 г., установи, че почти половината от майките под 30 години се чувстват самотни често или през цялото време; 82% се чувстват самотни понякога. По -малко от 7% от двойките, според проучване от Университетския колеж в Лондон през 2019 г., споделят еднакво домашното натоварване – да не говорим за умственото натоварване. Повечето майки работят на непълно работно време, където заплащането е по -ниско и перспективите за повишение са намалени с повече от половината. Докато първото дете на жената е на 12 години, тя е платена средно с 33% по -малко от мъжа, според Института за фискални изследвания.

Със значителни съкращения

. 
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.