В удавения от протести Лос Анжелис вандалстват и над еврейски магазини и синагоги

Кашерни магазини и синагоги вандализирани и разграбвани по време на протестите в Лос Анджелис. Същевременно, над 400 души са арестувани в Лос Анджелис при демонстрациите в памет на Джордж Флойд прерастнали в крайни прояви, съобщава The Times of Izrael.

Голям брой магазини за кашер продукти и синагоги са вандализирани и ограбени в централните части на втория по големина град в Съединените щати. В гореща точка на сблъсъците се превърна Фейърфакс авеню в Западен Холивуд, където се намират голяма част от засегнатите обекти и прояви на антисемитизъм. За първите нападения срещу еврейски обекти са сигнализирали местни, късно вечерта в събота, непосредствено след края на Шабат.

Някои от засегнатите от вандализъм храмове, изрисувани със свастики и “Free Palestine”(“Свободна Палестина”), включват известната синагога Кехилас Яков, намираща се в близост до Бевърли Хилс. Организацията “Мъдреците на Цион” са заснели видеоклипове, показващи размера на нанесените щети в района на Фейърфакс.

Особено шокиращ е случая на дома на Бет Израел- една от най-старите синагоги в Лос Анджелис, която също се намира на булевард ”Бевърли” и е осъзнала с надписи приканващи към “смъртта” и унищожението на Израел.

Елън Ш. Кар, завеждащ специализираната комисия по мониторинг на антисемитизъм към правителството на Доналд Тръмп, посети пострадалата синагога Бет Израел. Кар заяви, че проявата на радикален вандализъм е поредното доказателство за липсата на разлика между антиционизъм и антисемитизъм.

Освен оскверняването и потрошаване на синагоги, голям брой кашер пекарни, магазини и ресторанти са разбити и разграбени от протестиращи, чиято цел са били касите на учрежденията. Собственици на малките бизнеси споделят безнадеждността, която виждат пред себе си и невъзможността да възстановят тежките материалните щети разчитайки на семейните спестявания. Голяма част от търговските обекти се намират в обсега на Фейърфакс.

Регионалният директор на Американски Еврейски Комитет, Ричард С. Хиршхаут, заклейми действията като вандализъм. Хиршхаут изрази своето разочарование от това, което нарече “деструктивен опортюнизъм” по отношение на погрома причинен от протестиращите. ”Епитетите, изписани по стените на синагогата, няма да спомогнат установяването на правосъдие или мир нито тук, нито зад граница” заяви директор Ричард Хиршхаут. Освен една от най-старите организирани общностни институции в града, Бет Израел е и духовен дом на много от преживелите Холокоста.

Подобно на Хиршхаут, Лиора Рез, директор на неправителствената организация за мониторинг “Спри Антисемитизъм”, се обяви против посегателството над общностните достойнство и памет. Пред “Еврейски журнал” Лиора Рез сподели, че за пореден път ставаме свидетели на остър антисемитизъм представен като активизъм. Тя допълни, че да се тероризира еврейска общност в толкова труден момент би могло единствено да раздели още повече една разбита държава като САЩ.

Същевременно, Лос Анджелис се дави в протести, след като 46 годишният Джордж Флойд издъхна вследствие на упражнен натиск от полицейски служител в Минесота.

В резултат на масовите безредици, в града са арестувани над 400 протестиращи в рамките на ден. Сериозността на кризата принуди кмета на града да въведе вечерен час- от 20:00 местно време до 05:30. Подобни мерки бяха предприети и в други градове, като Сан Франциско и Санта Моника.

Информацията изготви Пламен Вълков

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.