В условията на Ковид-19 за пореден път малцинствата са „сочени с пръст“

Най-голямото малцинство в Европа – ромите, са особено силно засегнати от коронавирусната пандемия в много страни, тъй като са изправени пред комбинация от рискове за здравето, икономически лишения и засилена дискриминация.
Ромските квартали в България и Словакия са оградени, пише The Guardian.

„Два големи софийски квартала(кв.Факултета, кв. Филиповци- б.ред.) се охраняват от контролно-пропускателни полицейски пунктове и хората могат да напускат района само ако покажат трудов договор или докажат друга спешна причина за това. Бих казал, че това е необходимо в определени ситуации там, защото ние сме длъжни да защитим останалото население”, е цитиран министъра на вътрешните работи на България, когато мерките бяха въведени в София и други ромски селища през март.

От 11 май е отнето правото на полагане на труд стоварващо се върху жителите на карантинирания ромски район “Райна Княгиня” в Ямбол. Официалното число на блокираните премина 10 000 души. Въпреки сериозния спад в броя на новите заразени- едва 3 положителни проби за COVID-19 – продължаващите извънредни мерки, напомнят военен режим само за избран етнос, твърдят правозащитници.

В Словакия пет ромски селища са поставени под карантина от началото на април, което активистите за права счетоха за дискриминация. Оттогава четири от населените места вдигнаха карантината.Много хора останаха без вода и лекарства и не можеха да излизат, за да се сдобият с тях

Крайно дясна партия в Словакия е пуснала униформени патрули във влакове, за да следят за „престъпност“, а крайнодесните милиции в Украйна извършват множество атаки срещу ромски селища. Унгарският премиер Виктор Орбан изглежда използва ромската общност в страната като изкупителна жертва в кампания по-рано тази година, за да повиши подкрепата сред поддръжниците си“.

„Соченето с пръст“ на ромите е най-новият пример в дългата история на малцинствата, обвинявани в разпространение на болести и в провали на държавата. Идеята кой е вероятен причинител на заразата се етницира и вината се прехвърля от държавните структурни проблеми към самите хора, като се казва, че „тези хора не са чисти.

„Има обаче някои случаи на оспорване на стереотипите“, продължава The Guardian. „В България ген. майор Венцислав Мутафчийски, който управлява коронавирусната реакция в държавата, не позволи въпрос за това колко роми са заразени с вируса, като попита журналиста „в кой век живеете?“Маргиналия писа за позитивното влияние на председателя на НОЩ върху публичната среда – виж тук.

По материали на Гардиън, Отворено общество,собств. инф.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.