В усмирителна риза, завързвано с ремъци, момче с аутизъм живее с години в дом за грижи във Финландия

Завързано за легло през нощта, принудено да носи импровизирана усмирителна риза, завързано за стол с изолационна лента и ремъци за няколко часа на ден в продължение на много години e ежедневната реалност за Ноа (псевдоним), момче с аутизъм, живеещо в частен дом за грижи във Финландия.

Преди години служители от социална институция отвеждат момче с аутизъм  в Дом за грижи във Финландия.

Според разследване на финландската програма Yle TV1 MOT, която наскоро разкри случая, те са инструктирали ръководството на Дома да вържат момчето, за да го предпазят от удар по главата и да се нарани. По-късно работещи от институцията, интервюирани от MOT, казват, че двама служители са удряли и физически малтретирали момчето системно. Според източници на MOT през годините е имало доклади за злоупотребата на висшето ръководство, както и на местните власти. Съобщава се обаче, че злоупотребите са продължили около пет години и са били прекратени едва след посещение за наблюдение в Дома през 2019 г.

Въпреки че издевателствата са приключили преди две години, досега случаят с Ноа не е оповестян публично.

Нито едно дете или възрастен не може да бъдат третирани така. И все пак изследването на Human Rights Watch установява, че в световен мащаб стотици хиляди хора с реални или предполагаеми увреждания са били оковани – оковани, вързани или заключени в затворени пространства – поне веднъж в живота си.

Мъже, жени и деца, някои от които са на 10 години, са били оковавани в продължение на седмици, месеци и дори години в повече от 60 страни в Азия, Африка, Европа, Близкия изток и Америка. Тази нехуманна практика продължава и често е свързано с неадекватни услуги в общността, както и с широко разпространени убеждения, които стигматизират хората с увреждания.

Случаят на Ной е напомняне, че твърде много хора с увреждания продължават да бъдат заключвани и малтретирани зад затворените врати на институции, домове за грижи и психиатрични болници по целия свят. Това включва Европа, като подобни случаи са регистрирани в България, Русия и Швеция. Хората с увреждания не трябва да бъдат малтретирани и унижавани,  а правителствата трябва да забранят оковаването и да инвестират в обществени услуги, които подкрепят хората с увреждания да живеят независим живот.

Правителствата, включително Финландия, също трябва да осигурят редовен, ефективен мониторинг, включително инспекции на всички институции за хора с увреждания и да предприемат подходящи действия срещу злоупотребяващи съоръжения. Време е да действаме, за да гарантираме, че никой друг не преминава през това, което е издържал Ноа.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.