В затвора заради патица: как в Русия можеш да нарушиш закона за митингите без да излизаш от жилището си

Активистът на движението „Пролет“ Артьом Гончаренко е арестуван за срок от 25 дни административен арест в Санкт Петербург, съобщава сайтът на радио Би Би Си. Това е станало според разпорежданията на руския закон за митингите и манифестациите. Но този човек въобще не е излизал от дома си и не е участвал в митинга, заради който е санкциониран, пояснява радиото.

На 28 януари, по време на акцията „Стачка на избирателите“ той е сложил на прозорец на жилището си голяма надуваема патица, обкичена с надписи „Полицията ви чака“ и „Пролет“.

Той е бил арестуван на 25 февруари, когато е излизал от дома си, съобщава петербургския сайт „Фонтанка“. Той се е готвел да отиде на митинг в памет на убития преди три години опозиционен политик Борис Немцов. Заради това, че е разположил надуваемата патица на прозореца си, той е бил признат за виновен в нарушение на правилата за провеждане на митинги. Той ще бъде освободен от административния арест едва след като преминат президентските избори в Русия, насрочени за 18 март.

„На този активист му вмениха нарушение при участие в акция в поддръжка на Алексей Навални на 28 януари, когато вместо да излезе на улицата Гончаренко демонстрираше надуваема патка, поставена на прозорец на апартамента си. Неговите прозорци наистина гледат към Площада на пролетарската диктатура, където се провеждаше акцията“, съобщава за агенция „Интерфакс“ федералният координатор на движението „Пролет“ от Петербург Богдан Литвин.

Гончаренко вече е бил веднъж задържан, през май 2017 г., по време на демонстрация пред зданието на Законодателното събрание на града. Тогава са му взели отпечатъци от пръстите, бил е фотографиран, а после – пуснат на свобода без да му бъде отправено обвинение.

Адвокатът Ирина Хрунова, помолена от Би Би Си да коментира куриозния факт на административно наказание на човек за нарушаване на правилата за митингите, когато той въобще не е бил на улицата, се затруднява да обясни логиката на този арест. „Вероятно съдът е решил, че активистът по този начин е участвал в акацията“, предполага тя.

„Това е много разширително тълкуване на закона“, казва по повод решението на съда адвокатът Дмитрий Аграновский. „В този случай е съвършено неизвестно по каквъ начин са били увредени обществените интереси, което е важно условие за наличите на правонарушение, а, освен това, не се разбира какво той е нарушил. Това наказание е очевидно несправедливо. Ами ако вместо надуваема патица той беше сложил на прозореца си  гумена котка?“, недоумява юристът.

На 26 март 2017 в десетки градове на Русия имаше протести срещу корупцията, организирани от опозиционера Алексай Навални. Те бяха по повод разкритията за огромното богатство на руския премиер Медведев. Тогава бяха арестувани стотици хора. В разследването си Навални нарече един от дворците на Медведев „домът на патенцето“. Символ на акцията стана гумена патка.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.