Валери Симеонов е отстранен от интеграционната политика, Томислав Дончев поема ресора. Една важна победа на гражданското общество

С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов се освобождава като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев, написа  на сайта си Центъра за междуетнически отношения и толерантност Амалипе.

Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено.

ЦМЕДТ „Амалипе” и много други организации категорично възразиха на назначаването на В. Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси през май 2017 г.  Активисти на Амалипе тогава събраха над 3200 подписа срещу това назначаване, като част от съвместното усилие на широка група от ромски и про-ромски организации, довело до общо 15000 подписа. През май 2018 г. ЦМЕДТ „Амалипе” и ред други организации приеха да участват в събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветено на ромите единствено при не-участие на В.Симеонов.

Маргиналия потърси за коментар Димитър Димитров,  директор на програма „Рома“ в Институт Отворено Общество – София. .

„Цяла година чакахме тази рокада във властта. Не съм сигурен,че ще се промени нещо – загубена е комуникацията между нас, неправителствените организации и Националния съвет за сътрудничество и интеграционните въпроси. От друга страна много НПО-та напуснаха съвета, нямаме информация каква работа е извършил досега НСЕВ. Затова се опасявам, че действието е празен ход!

Запитан за мнението му за Томислав Дончев,  Д. Димитров отговори: Работил съм неведнъж с г-н Дончев. Професионалист е. Но откакто е на топ ниво в политиката, случвало се е да използва, макар и убрано, националистическа реторика…Ако иска да направи неща, трябва много усилено за работи.Но дори да е свърхмотивиран, негативният контекст от коалиционния партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти прави усилията му проблематични.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.