Вандализираната изложба“Заедно е супер“ поставя въпроса кой носи отговорност за враждебната среда срещу глухите, ромите и ЛГБТИ хората?

Вчера в 19:30 часа – едва осем часа след поставянето на изложбата  Заедно е супер на Моста на влюбените,  десет от 60-те изложени пана са унищожени, съобщи на страницатаа си  Лигата на равнопоставеността.

От тях девет са били свалени, а едно е повредено, докато е все още на постамента.

Повредените пана изобразяват индивидуални и общи снимки на хора от глухата и ЛГБТИ общността, информация за ромската и глухата общност, обща информация за дискриминацията. Начинът, по който паната са повредени, не оставя съмнение, че става въпрос за използване на човешка сила.

 

Подаден е сигнал в полицията и по случая тече разследване. Потвърдено е, че на Моста има видеонаблюдение. От организацията  са сигнализирали Европейската комисия, които подпомагат финансово изложбата и свързания с нея Летен фестивал на равнопоставеността, както и други местни и международни партньори.

Адвокат Деница Иванова от Младежката организация „Действие“коментира:

„Случилото се не ни плаши – Лигата на равнопоставеността, смелите членове от нашите три общности и нашите приятели и съюзници ще продължим работата си през август по предстоящия фестивал по план. Едновременно с това обаче приемаме тази атака срещу изложбата като атака срещу нашите общности и това силно ни разочарова. Кара ни да се питаме защо послания за равнопоставеност не могат да оцелеят в центъра на многообразен град като София, столица на европейска държава, дори едно денонощие“.

 

„Налага се остро да поставим въпроса по какъв начин се управляват обществените отношения в обществото ни, щом то се е превърнало в силно враждебна среда за общочовешки ценности и послания за приемане и равнопоставеност. Питаме се кой носи отговорност за създаването и поддържането на среда, в която се оспорва съществуването и добруването на уязвими общности като глухите, ромите и ЛГБТИ хората!“, казва още Иванова.

Организаторите смятат, че атаката срещу изложбата „Заедно е супер“ е безспорно доказателство, че съществуването на Лигата на равнопоставеността и дейностите, които  тя организира, са жизненоважни точно тук и точно сега. „Ние отстояваме общочовешки ценности и призоваваме българското общество да ни подкрепи в тази задача!“, заявяват те.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.