Анти-гей акциите не попречиха на изложбата „Балканска гордост“в Пловдив

Пред културното пространството на СКЛАД е открита вече изложбата  „Балканска гордост“. Посланието й е „Не преминавай от ДРУГАТА страна“.

В публикацията на Маргиналия през март  „Хомофобия в Пловдив„,“информирахме как местните структури на ВМРО и БСП се опитаха да променят програмата на Пловдив – Европейска столица  и какви действия предприеха срещу подготвяната изложба на фондация ГЛАС изложба Balkan Pride. Тогава градът осъмна с плакати, разпространяващи изфабрикувани компромати за ЛГБТИ хората.

Минути преди откриването на експозицията активът на ВМРО-Пловдив, начело с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев, направи жива верига пред СКЛАД.

В изложбата са представени фотографии, исторически данни и артефакти от Прайд шествията във всички балкански градове. Проектът търси диалог между местна и международна култура и начините, по които балканското и европейското могат да съжителстват, да се допълват и обогатяват. Централно място в него заемат човешките права и въпросът за преплитането на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието.

 

 

„ ЛГБТИ хората имат място в българското общество. Те имат право на същите права като всеки останал български гражданин“, каза  Симеон Василев от Фондация „Глас“ при откриването на изложбата.  пред културното пространство на СКЛАД.

Освен фотографии от Прайд шествията на Балканите, гостите имат възможността и да гледат видео селекция от разкази от първо лице на сърби, македонци и косовски албанци за това какво е да си гей, транс, би или джендър флуид на Балканите.

 

Изложбата ще бъде закрита на 16 юли с дискусия за традиционните български и балкански ценности и за идентичността с участието на проф. Ивайло Дичев, представители на Белград прайд и представители на София прайд, а по-късно от 21 часа с акустичен концерт на Мила Роберт в thEATre.

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.