Въпреки инкриминираната „защита на фашизма“в Италия неонацисти готвят партия

 

Италианската полиция съобщи, че е разкрила таен план за създаване на нова нацистка партия и при обиските из цялата страна е открила огнестрелно оръжие.

 

В 16 града – от Сицилия до Алпите – две години е било в ход разследване, обясни „Ройтерс“. То е установило „значителен брой заподозрени с разнообразен социален статус, живеещи на различни места, но обединени от същия идеологически фанатизъм и желаещи да създадат открито пронацистко, ксенофобско и антисемитско движение“, казват от полицията.

Няма данни за колко души става дума или колко са арестувани. В страната „защитата на фашизма“ и опитите за възстановяване на фашистки партии са престъпление.

Бъдещата структура си имала дори измислено име – Италианска националсоциалистическа партия на работниците. Пред медиите полицията демонстрира различни предмети, включително свастики и портрети на Адолф Хитлер, конфискувани в обиските на 19 места. Открито е било и значително количество оръжие, включително пистолети, ловни пушки и арбалети.

Групата е поддържала връзки с екстремистки организации в чужбина – предимно в Португалия, Великобритания и Франция.

През юли полицията откри доста оръжие, включително ракети въздух-въздух, свързвано с крайнодесни екстремисти. През ноември двама мъже, свързани с друга група последователи на нацизма, бяха задържани по подозрение, че планират нападение срещу джамия.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.