Въпреки страха от хомофобията, ЛГТБИ в Сараево ще имат парад утре

Споделете статията:

Сараево е последната столица на Балканите, в която не е организиран гей парад. Но утре ще се състои първото такова събитие, съобщава сайтът dnes. bg. В Босна и Херцеговина има трайна хомофобска атмосфера, но организаторите не се плашат. „Страхът ни дава енергия“, казват те.

„Има Изач!“ („Изход!“), това е мотото на гей парада, което описва ситуацията в Сараево. На Запад босненската столица се ползва с имидж на откритост и толерантност. Но истината е, че ЛГБТИ общността и до ден днешен е заклеймявана, хората са подложени на хомофобски обиди и насилие. За това свидетелства отношението към 20-годишната Амина Имамович.

Като всеки свободен човек, тя се разхожда в центъра на Сараево. Хванала е своята приятелка за ръка. Но това подбужда агресия у двама мъже и те нападат момичетата.

„Заплашиха ни със смърт, но са все още на свобода“, казва Амина. Въпреки че нападателите са индентифицирани, властите не взимат никакви мерки.

И както и в останалите страни, различни групи все пак решават да протестират срещу парада. Мюсюлманска организация призовава хората да излязат на улицата в събота и да защитят „традиционното семейство“ и „естествените ценности“. И докато не е ясно каква е представителността на тази организация, то Партията на демократичното действие /ПДД/ – основната босненска мюсюлманска партия, също се обявява против парада и иска организаторите да се откажат. Към това искане се присъедини преди две седмици и десноцентристка партия от управляващата коалиция в кантон Сараево.

Още в деня на обявяването на парада, местна депутатка от ПДД Самра Чосович Хайдаревич написа във Facebook, че „подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далече от децата и от обществото“.

Според данните, 80% от 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани. В Босна и Херцеговина живеят 3,5 милиона душа, а конституцията на страната забранява официално всяка дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Но не е изненада, че Босна и Херцеговина не признава съюза между лица от един и същи пол.

Ръководителят на кантоналното правителство Един Форто, представител на лява либерална партия, увери, че парадът ще се състои въпреки проявите на натиск.

Без фамилното му име да бъде съобщавано, Амар от Тузла обяснява в основния сайт на общността /lgbti.ba/, че неговото присъствие ще бъде „предизвикателство“ към едно общество, което „не иска да /го/ вижда, отказва да приеме /неговото/ съществуване“: „Ще се включа в похода в името на равенството /…/ и заради новите поколения, защото не искам те да изживеят това, което аз бях принуден да изживея“.

32-годишната Лейла Хуремович, една от организаторките, смята, че не трябва „да се чака повече“. „Ние продължаваме да сме затворени между нашите четири стени. Ние не можем да търпим повече насилието, което е реалност“.

„Това не е лесно, но този страх ни дава енергия и засилва негодуванието, за да се борим за правата“, казва тя пред АФП.

„Парадът на гордостта е необходим политически протест, за да станат видими ЛГБТИ лицата“, допълва Маша Дуркалич, автор на публикуван наскоро анализ за борбата на  гей общността в Босна, който изобличава една „жестока дехуманизация„.

„За съжаление никъде в Босна и Херцеговина няма сигурно обществено място“, „няма гей клуб, нито друго открито „gay friendly“ заведение“, обяснява Лейла Хуремович.

Партита се организират в апартаменти и по време на събития като фестивала на гей филми, организиран от 2013 г. насам с подкрепата на западни посолства.

За Амина Имамович това не е първата битка. Преди три години, когато обявила пред нея своята сексуалност, нейната майка я „заплашила“. „Но аз я разбирам, тя се страхува за живота ми, за моето съществувание, за моя успех“.

Източник:

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.