Варелът: начин на употреба във война

Сирийското правителство е извършило стотици нови атаки през изминалата година с въздушни снаряди, включително импровизирани оръжия като варелните бомби. Нападенията имат разрушителен ефект върху цивилните, като убиват или раняват хиляди хора, оповестява Хюман Райтс Уоч.

Организацията документира нападенията в Алепо в Северна Сирия и в Дараа на юг, като се позовава на изявления на свидетели, анализ на сателитни снимки, както и на видео материали. Въпреки че Съветът за сигурност към ООН заклейми атаките в резолюция приета преди година, тя не е отговорила директно на новата вълна нападения.

„За една година Съветът за сигурност не е направил нищо, за да спре убийствените въздушни атаки на Башар Асад срещу области, държани от въстаници, които тероризират, убиват и водят до изселването на цивилни”, заяви Надим Хури от ХРУ. „Сред разговорите за възможно временно спиране на ударите срещу Алепо, въпросът е дали Русия и Китай най-накрая ще позволят на Съвета за сигурност да наложи санкции, за да се спре употребата на подобен род оръжия.“

В интервю пред Би Би Си на 10 февруари, 2015 г., президентът Асад твърди, че силите му не използват варелни бомби, въпреки множеството доказателства за противното. Съветът за сигурност ще се срещне на 26 февруари за следващия кръг доклади за резолюция 2139 от 22 февруари 2014 г., според които всички участници в конфликта в Сирия ще спрат безразборната употреба на варелни бомби и други оръжия в населени райони. Неправителствени въоръжени групировки също са извършвали безразборни нападения, включително с коли бомби и експлозиви срещу контролираните от правителството райони. Съветът за сигурност трябва да наложи ембарго върху оръжието, използвано от правителството, и срещу въстаническите групировки, извършващи мащабни или систематични безразборни атаки, заключава ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.