Върховният комисар на ООН разкритикува жестоко безсъвестната гранична политика на САЩ за отделяне на децата мигранти от родителите им

 

 

„През последните шест седмици близо две хиляди деца са били насилствено отделени от родителите си“, заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин по време на 38-та сесия на Съвета по правата на човека в Женева – последната сесия преди изтичането на неговия четиригодишен мандат през август, предават на официалната страница на ООН.

Практиката за отделяне на деца от родителите им стартира през април, когато администрацията на президента Тръмп стартира политика на „нулева толерантност“, която призовава за съдебно преследване на всички хора, опитващи се да влязат незаконно в страната и отнемане на  децата доведени с тях. Повече от 100 от тези деца са на възраст под 4 години.

Г-н Зейд цитира становището на Американската асоциация по педиатрия в САЩ, която определя практиката като „злоупотреба с деца, одобрена от правителството“, която може да причини „непоправима вреда“ с „последици през целия живот“.

„Идеята, че която и да е държава би могла да възпира родителите чрез нанасяне на такава злоупотреба върху децата им, е безчовечна“, каза Върховният комисар, като призова Съединените щати незабавно да спрат политиката и да ратифицират Конвенцията за правата на детето.

Припомняме, че в понеделник разследващия новинарския сайт ProPublica публикува аудио запис на деца имигранти, които отчаяно се обаждат на родителите си, след като са били отделени от тях от американските имиграционни власти. Почти осем минутният аудио клип е бил записан миналата седмица в център задържане в САЩ.

В изявление, публикувано в понеделник, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш защити правата на децата мигранти и бежанци, но не разобличи САЩ.

„По принцип генералният секретар смята, че бежанците и мигрантите винаги трябва да бъдат третирани с уважение и достойнство и в съответствие със съществуващото международно право. Децата не трябва да бъдат травмирани, ако са отделени от родителите си. Семейното единство трябва да бъде запазено, се казва в изявление на неговия говорител Стефан Дудърич.

Положението с правата на човека в САЩ беше една от многото теми, които трябваше да бъдат обсъдени на най-новата сесия на Съвета по правата на човека, която се провежда до 6 юли.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.