Върховният съд на ООН оневини Хърватия и Сърбия за геноцида

Върховният съд на ООН реши, че нито Сърбия, нито Хърватия са извършили геноцид срещу населението на другата държава по време на войните, съпътствали насилственото разделяне на Югославия през 1990 г., съобщи Ройтерс.

И двете страни заявиха, че се надяват решението да доведе до изглаждане на отношенията помежду им, които са отдавна подобрени, но остават все още доста хладни.

Петер Томка, председател на Международния съд заяви, че въоръжени сили от двете страни са извършили престъпления по време на конфликта, но че намерението да се стигне до геноцид, с „унищожаване на цялото или на част от населението” , не е било доказано по отношение на нито една от двете държави.

„Това бележи края на страница от миналото и съм убеден, че ще започнем нова, посветена на бъдещето, която ще е по-светла и по-добра”, каза пред репортерите в Хага сръбският министър на правосъдието Никола Шелакович. Хърватският министър на външните работи Весна Пушич пък заяви, че се надява решението да допринесе за „затварянето на историческата глава и за напредъка към един по-добър и безопасен период за хората в тази част на Европа.”

Делата бяха част от дълъг правен казус, последвал разпадането на Югославия на седем държави и настъпилите след това войни, оставили повече от 130 000 жертви в най-сериозния европейски конфликт след Втората световна война.

Хърватия, която стана член на Европейския съюз през 2013г., заведе дело срещу Белград през 1999 г., а Сърбия – кандидат за членство в ЕС – дело срещу Загреб едва през 2010 г.

„Хърватия не е доказала, че единствената основателна намеса на Сърбия е било намерението й да унищожи част или цялата хърватска етническа група”, коментира Томка за сръбската кампания за разрушаване на градове и прогонване на хора в Славония и Далмация.

След като отхвърля реципрочния сръбски иск, той обяснява, че Хърватия не е извършила геноцид, когато се е опитала да изгони етническите сръбски  бунтовници от областта Крайна, както и да принуди хиляди цивилни да бягат.

„Актовете на етническото прочистване може да са част от план за геноцид, но само ако има намерение за пълното физическо унищoжение на набелязаната група,” заключава Томка.

Заседаващите съдии отхвърлиха иска на Хърватия с 15 на 2 гласа. Този на Сърбия бе отхвърлен единодушно, което означава, че дори сръбският делегиран съдия е гласувал срещу претенциите на страната си.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.