ХРУ: Решението на Върховния съд в САЩ за брачното равенство е голяма победа

Решението на Върховния съд от 26 юни, че американската конституция дава на еднополовите двойки правото да встъпват в брак, е голяма победа за брачното равноправие в САЩ. То може да доведе до разрешаване на проблема в целия свят, по мнение на правозащитната организация Хюман Райтс Уоч.

„Решението на Върховния съд е огромна победа за еднополовите двойки, която ще отекне в много държави, които все още отказват на хората правото да встъпват в брак с човека, когото обичат”, каза Борис Дитрих, председател на адвокатите към ХРУ. „То ще окаже подкрепа на основните права на равенство и антидискриминация, независимо от сексуалната ориентация или половата идентичност”, допълни той.

В делото „Объргефъл срещу Ходжис“ съдът трябваше да вземе предвид дали американската конституция позволява в бракосъчетанието на еднополови двойки. Решението беше взето с мнозинство на съдебните заседатели 5 срещу 4. Встъпването в брак е основно право, което всеки има според Четиринадесетата поправка на конституцията, заяви съдията по делото Антъни Кенеди. Поправката се отнася до еднаквата защита на всички граждани, които спазват закона. „Те искат равноправно съхраняване на достойнството им в очите на закона. Американската конституция им дава това право,” заяви Кенеди.

Решението идва след серия важни съдебни актове, чиято цел е да се увеличат правата на ЛГБТ хора в САЩ. През юни 2003 г. съдът постанови в делото „Лорънс срещу Тексас“, че забраната от страна на държавата на хомосексуалните връзки нарушава конституционното право на интимен живот. През юни 2013 г. решението по делото „САЩ срещу Уиндзор“ беше, че Секция 3 на Акта за защита на брака от 2013, която забранява федералното признаване на еднополовите бракове, е неконституционна.

След „Уиндзор“ съдът отказа да зачете обжалванията на няколко съдебни решения от по-нисък ранг, според които забраните на държавно ниво на еднополовия брак са неконституционни. През ноември 2014 г. в Охайо, Мичиган, Кентъки и Тенеси също имаше забрани на еднополовия брак. Решението от 26.06. е първото след това на Върховния съд в Унидзор, в което федерален апелативен съд определя забраната на еднополовия брак като съответстваща на Конституцията. Решението на Върховния съд отменя решението на по-нискостоящия съд, като постановява, че забраните нарушават конституционното право на хомосексуалните на равна защита според закона.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.