Варна: Пороят и незаконното застрояване взеха жертви

Споделете статията:

Най-малко десет души загинаха във Варна след поройните дъждове в четвъртък, последвани от приливна вълна. Данните бяха потвърдени от кмета на града Иван Портних и от директора на полицията Николай Калчев. През нощта се очакват още две приливни вълни, съобщиха от пресцентъра на общината.

Според първите подозрения, изразени в медиите, една от причините за образуването на приливна вълна може да се окаже незаконното застрояване.

Най-тежко пострада квартал Аспарухово, където водата отнесе автомобили, рейсове, дървета и постройки; в ромския квартал има напълно разрушени къщи. Все още се издирват изчезнали хора. Електричеството е спряно. Водата пред кметството е дълбока най-малко пет метра, предаде репортер на varnautre.bg.

Стихията е била отприщена включително и заради строежи в отводнителното дере, каза общинският съветник Радослав Коев от партия „Отечество“. „От години подаваме сигнали, включително и аз, че в едно от деретата във високата част на  квартал “Аспарухово” са разполагани временни търговски обекти. Така системно е нарушавана отводнителната инфраструктура на района“, каза той в интервю за кореспондента на вестник „Дневник“ Спас Спасов.

Коев не се съмнява, че подобно застрояване е една от причините за трагедията: „Дерето не е било в състояние да поеме водата и тя е преляла надолу по склона. Просто е нямало къде да отиде. Повлякла е след себе си автомобили и цели къщи. В момента в друго дере има не по-малко от 50 автомобила и десетина къщи“, каза още той.

В 2 сутринта обстановката в квартал Аспарухово остава тежка. Пред една от къщите са натрупани двайсетина автомобила, улица „Горна студена“ е задръстена от клони и кал, има и коли, паднали в канала, който свързва пристанище Варна-Запад с морето. Данните са на министъра на транспорта Данаил Папазов, цитиран от агенция „Фокус“. Очевидците са видели вълна, висока „над метър и половина, като река, която с много голяма скорост се е спуснала надолу, тъй като наклонът наулицата е много голям. Къщата [в края на улицата] е почти изцяло разрушена, околните къщи са силно пострадали“, каза още Папазов.

Нито хората, нито имуществото им са застраховани, коментираха участници в социалните мрежи и очевидци, интервюирани от електронните медии.

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) обвини „държавата“ в бездействие. Той каза, че „държавата я няма във Варна“, „няма трактори, няма осветление, нищо“. По думите му, той не е могъл да се свърже по телефона с никого. Правителствената информационна служба междувременно уточни, че самият премиер Орешарски е правил опити да се свърже по телефона с кмета, но не е успял.

„Изпратени са абсолютно всички сили на Гражданска защита и на пожарната“, заяви от Варна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според него сигналът е постъпил на телефон 112 в 18 часа и „веднага се е реагирало“. Самият Йовчев пристигна в града по-късно вечерта. Във Варна е и министърът на транспорта Данаил Папазов.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе дълбоки съболезнования на лизките на загиналите и посочи, че е в постоянен контакт както с министър Йовчев, така и с кмета Портних.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.