Варненският окръжен съд: задържаните за убийство охранители са проявявали жестокост и преди

Има и други хора, пострадали от „неоправданата агресия и жестокост“ на обвиняемите за убийството на Нягол Петров. Това е установено в хода на следствените действия, се казва в съобщение на Окръжен съд Варна.

Въпреки данните за предишни прояви на насилие от страна на задържаните Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов, те са с чисто съдебно минало. В резултат на събраната информация за тях обаче съдът е постановил постоянното им задържане под стража, за да не се укрият или за да не извършат друго престъпление. Те са обвинени в съучастие в убийство, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Присъдата за такова престъпление може да е 15-20 години затвор, доживотен затвор или най-тежкото наказание в България – доживотен затвор без право на замяна.

Тялото на 52-годишния Нягол Петров беше намерено пред „Гранд мол Варна“ в събота. От записите на камерите за видеонаблюдение в мола става ясно, че мъжът е бит до смърт в служебен коридор на търговския център, потвърди мениджърът по сигурността на мола пред „Дневник“.

Според първоначалната информация жертвата беше определена като „бездомник“. По-късно се изясни, че убитият Нягол Петров е страдал от шизофрения, но не е бил бездомен. Основната версия за причината за убийството му е, че според орхранителите няма място за човек като него в мола.

В прессъобщението на Варненския окръжен съд е споменавано само малкото име на жертвата („Нягол“), а извършителите присъстват и с двете си имена. Според някои коментиращи в социалната мрежа Facebook назоваването на жертвата само с малкото ѝ име е признак на „деперсонализиране“ – тоест на това, че назоваващите не я смятат за пълноценна личност.

През 2011 като бездомници („клошарки“) бяха определени първоначално от прокуратурата и убитата Яна Кръстева в Борисовата градина, и поетесата Мария Вирхов, която намери смъртта си при неизяснени обстоятелства в Перловската река.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.