Варшава: Десетки хиляди младежи маршируваха под екстремно националистически лозунги в събота

Десетки хиляди поляци  маршируваха в центъра на Варшава в събота, в процесия по случай Деня на независимостта, организирана от едно националистическо младежко движение, което призовава към етнически чиста Полша, с по-малко евреи и мюсюлмани в нея, пише американският вестник „Уолстрийт джърнал“ в репортаж от Варшава. Четете по-долу резюме на този репортаж.

Тълпата, съставена главно от младежи, носеше запалени факли и скандираше „Полша е нашата бащина земя!“. Те носеха транспаранти, но които беше написано „Бяла Европа“, „Европа ще е бяла“, „Чиста кръв“. Някои от маршируващите бяха дошли от Унгария, Словакия и Испания и носеха знамена и символи, ползвани в тези страни от времето на Втората световна война, когато правителствата им сътрудничеха с това на нацистка Германия.

Редица хора в тълпата заявиха, че не принадлежат към никаква неофашистка или расистка организация, но не виждат проблеми, че са се присъединили към това събитие, превърнало се в най-голямото до сега честване на полския Ден на независимостта.

„На този поход има, разбира се, националисти и фашисти“, каза Матеюш, 27-годишен, увит в полски флаг, „но аз нямам проблеми с това. Радвам се, че съм тук“, добави младежът.

Маршът, организиран от група, наречена „Национален радикален лагер“, показва нарастващото влияние на крайнодясната политика сред полската младеж. Организацията „Радикален лагер“ се представя като наследник на едноименното фашистко движение от 30-те години, което се бореше за очистване на Полша от евреите в края на 30-те години на миналия век, в навечерието на нахлуването на нацистка Германия в тази страна и започването на Холокоста. Съорганизатор на съботния марш е групата „Всички полски младежи“, носеща това име заради участието си в антиеврейски погроми между двете войни..

Длъжностни лица от кметството на Варшава заявиха, че смятат, че маршът не нанася ущърб на името на Полша в света. Те заявиха, че не са имали друг избор освен да дадат съгласие за провеждане на манифестацията, защото е в рамките на изискванията на закона: тя се е определя като празник на полската история. „Това не е  събитие, на което бих взела децата си“, каза Агнишка Кльб, говорител на Варшавския градски съвет.

„Радикалният лагер“ провежда от март 2009 г. тези „походи на независимостта“. Допреди няколко години движението полагаше усилия да привлече участници в тях, защото те не надвишаваха няколко стотин души. Обаче през последните три години походът се превърна в най-голямата  по рода си манифестация в чест на независимостта на Полша и стана един от най-големите националистически поход от този род навсякъде в Европа. Очаква се съботният поход да е най-големият досега. Полицията оценява тълпата на 60 000 души.

„Става все по-страшно“, каза 25-годишният Якуб Скрзипек, един от около дузина контрапротестиращи, застанали зад знаме с надпис „Ние сме полски евреи“. Те са наобиколени от пазещата ги полиция. „Нас наистина ни е страх, добавя той“.

Поклонниците на радикалния лагер твърдят в социалните мрежи и в литературата си, че притокът на сирийски бежанци в Европа е част от конспирация, ръководена от еврейски финансисти, които работят с комунистите в Европейския съюз, за ​​да доведат мюсюлманите в Европа,  а заедно с тях да въведат в нея Шариата  и масовия хомосексуализъм.

Организацията редовно провежда паметни събития в чест на един голям антиеврейски погром от 1936 г. На лозунги, издигнати от организацията на един мост над Висла, пише: „Молете се за ислямски холокост“.

Имаше и контрадемонстрации, организирани от няколко антифашистки организации. Тази година те заявиха, че имат нов лозунг, който е цитат от юлската реч на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша: „Ние искаме Бог“.

„Този марш е просто израз на по-голямо социално явление, което определено е много тревожно: все по-широкото разпространение на екстремния национализъм и ксенофобия сред младите хора в Полша. Парадоксално е, но родителите на тези млади хора са по-либерални от децата си“, казва Рафал Панковски, професор по политически науки в частния университет „Колегиум Чивитас“ във Варшава.

Радикалният лагер поддържа позицията, че и ЕС, и Русия, са еднакво вредни за Полша и че трябва да се национализира имуществото, принадлежащо на чуждестранни корпорации, а държавата да стане етнически напълно хомогенна.

В събота полската държавна телевизия нарече процесията „голям поход на патриоти“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.