Ватикана: съд срещу епископи, прикриващи сексуални престъпления

Римският папа Франциск одобри създаването на специален трибунал. Неговата задача ще е да разглежда делата на епископи, които се опитват да скрият истината за сексуалните престъпления срещу деца, извършени от техни подчинени свещеници и монаси, съобщава Би Би Си.

Препоръката да се създаде такъв орган е отправена от неотдавна образувания съвет за разглеждане на оплаквания за сексуално насилие от страна на свещенослужители. Необходимостта да се създаде трибуналът се обяснява с постоянните жалби от страна на потърпевшите и техните роднини, които твърдят, че епископите отделят твърде малко внимание на предотвратяването на престъпленията на свещеници от техните епархии.

Ватиканът многократно се е оказвал в центъра на скандали, предизвикани от отделни служители на католическата църква, заради обвиненията, че са развращавали малолетни. През февруари миналата година ООН публикува доклад, в който обвинява Ватикана в неадекватна реакция на многобройните случаи на педофилия и опити да се скрие истината за тях.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.