Китай трансплантира органи от екзекутирани затворници, Ватиканът игнорира това

Служители на Ватикана защитиха решението си да поканят бивш китайски заместник-министър на конференция за трафика на органи. Това стана въпреки възраженията, че Китай все още използва органи на екзекутирани затворници в трансплантационната си програма.

Експерти по медицинска етика и правозащитни активисти осъдиха решението на Папската академия на науките да покани Хуанг Джиефу на двудневна конференция, която започва днес и чиято цел е да предложи „морални и приемливи решения“ на проблема с трафика на органи.

Уенди Роджърс, експерт по медицинска етика от Австралия, заяви, че включването на Хуанг в конференцията, в която може да има и среща с папа Франциск, рискува да се превърне в пропаганда в полза на Китай и да легитимира трансплантационната програма на страната.

„Папската академия на науките трябва да си дава сметка как одобрението – дори индиректно – от страна на престижни чуждестранни организации е използвано от апарата на китайската пропаганда за излъскване на репутацията на неетичната ѝ система за трансплантации“, написа Роджърс в протестно писмо до Ватикана. „Ние призоваваме тази конференция на високо равнище да обсъди тежкото положетие на лишените от свобода затворници в Китай, които се третират като взаимнозаменими банки с органи. Няма доказателство, че тази практика е прекратена в Китай“, се казва още в писмото ѝ.

В свое обръщение от миналата година папа Франциск каза, че незаконният трафик на органи е „нова форма на робство“.

В отговора си до Уенди Роджърс Марсело Санчес Сорондо, аржентински епископ и ректор на Папската академия на науките, каза, че целта на конференцията е да бъде „академично занимание, а не повтаряне на спорни политически твърдения“.

През 2015 г. Хуанг заяви, че Китай няма повече да използва органи от екзекутирани затворници, за да се изпълнят високите изисквания към страната. Според директора за Азия на „Амнести интернешънъл“ обаче е известно, че към момента голямата част от органите за трансплантация са на екзекутирани затворници. Броят на затворниците в Китай с изпълнена смъртна присъда е дъргавна тайна, но според „Амнести“ става въпрос за между 3000 и 7000 души годишно. Страната все още не е разработила ефективна национална програма за донори по собствено желание.

„Те не са спрели тази практика и няма да я спрат. Те се нуждаят много повече органи за трансплантация, отколкото има на разположение“, каза представителят на „Амнести интернешънъл“. Той допълни, че Китай не се придържа до препоръките на Световната здравна организация как лекарите да определят, че някой действително е умрял. Според него в някои случаи органите може да са премахвани преди екзекутираният затворник да е починал.

Понякога времето на екзекуцията дори зависи от нуждата от определена трансплантация, но това става в пълна секретност и трудно се намират доказателства за него, твърдят от „Амнести“. Според директорът за Азия на организацията обаче Хуанг искрено се опитва да промени тези практики.

Професорът по хирургия Франсис Делмонико от Харвард, който е назначен в Папската акадечия от папа Франциск, защити включването на Хуанг в конференцията с аргумента, че настоящото твърдение на Китай за забраната на използването на органи от екзекутирани затворници се е случила благодарение на неговото ръководство.

Като свидетел пред комисия на конгреса на САЩ по този проблем миналата година обаче Делмонико призна, че не може да е сигурен, че тази практика е напълно изкоренена, въпреки че защити Хуанг.

Според директора на „Амнести“ за Азия решението дали да се включи Хуанг във ватиканската конференция повдига легитимния въпрос дали е добре да се заеме принципна позиция срещу всяко нарушение на човешките права, или да се подкрепят онези, които се опитват да реформират системата.

„Те не канят главния палач. Те канят личността, която енергично – засега неуспешно – се опитва да промени системата“, каза той. Според него обаче е твърде оптимистично да се смята, че диалогът може да е значим фактор за Китай.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.